У далеком Порторику на Светском првенству у билијару шеснаестогодишњи Лазар Kостић освојио је бронзану медаљу, прво светско одличје за Србију. По повратку у Србију Лазар је са председником Српске билијар асоцијације Павлом Kланшчеком био гост председника Спортског савеза Србије Давора Штефанека и генералног секретара Горана Маринковића.
Лазар нам је сумирао утиске са овогодишњих такмичења:
– У јулу месецу сам освојио титулу европског шампиона, која ми је обезбедила пласман на Светско првенство. Тако сам у новембру отпутовао у Порторико, турнир је трајао четири дана, а ја сам успео да освојим треће место. Kриво ми је што сам због пада концентрације изгубио од такмичара из Естоније у полуфиналу. Злато са Европског и бронза са Светског првенства су остварење мојих снова – рекао је Лазар и испричао нам да је овај спорт упознао захваљујући оцу, а таленат је пре шест година препознао његов тренер Љубиша Вранешевић. Од тада Лазар тренира два пута дневно, а сем сати проведених за билијарским столом, ради и на кондицији која је веома битна у овом спорту. Не запоставља школу, одличан је учених друге године Ужичке гимназије.
Председник Српске билијар асоцијације Павле Kланшчек истакао је да је освајање прве светске медаље за српски билијар огроман успех, као круна вишегодишњег рада и труда.
Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек честитао је младом Лазару:
– Огроман успех за младог такмичара. Желим му да настави вредно да тренира, стрпљиво учи и стиче искуство, па верујем да ћемо се и следеће године поносити медаљама које осваја заједно са својим друговима из репрезентације за билијар у Србији. Спортски савез Србије ће се трудити да помогне и подржи реперезентативце ка њиховим успесима – рекао је Штефанек.
Генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић придружио се честиткама и пожелео срећу Лазару и Српској билијар асоцијацији.
До краја 2022. године такмичарима предстоји Првенство Србије, док ће се у 2023. години борити за титуле на Балканском, Европском и Светском првенству.