ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Спортски савез Србије је добровољан, невладин, неполитичан и непрофитни национални територијални спортски савез за Републику Србију.

Спортски савез Србије  има статус надлежног националног спортског савеза у погледу остваривања својих надлежности утврђених Законом о спорту.

У Спортски савез Србије удружују се надлежни национални грански спортски савези, надлежни национални спортски савези за области спорта, национална стручна и друга спортска удружења, као и територијални спортски савези за аутономну покрајину, јединицу локалне самоуправе и градску општину.

ИСТОРИЈАТ

Преузето из «Спорт у Србији», спортска књига 1973, уредник Слободан Босиљчић у издању СОФK Србије

Антифашистичка скупштина Народног ослобођења Србије као врховни законодавни и извршни орган државне власти демократске Србије, донела је 24. Марта 1945. године одлуку којом се «Врховно вођство фискултуре препушта Иницијатвном спортском одбору Србије на целој територији Федералне Србије».

Одлуку су потписали као председник Србије др. Синиша Станковић и секретар Петар Стамболић.

Иницијативни спортски одбор Србије је још 20. марта 1945. године објавио своју резолуцију у којој истиче «да обнова фискултуног и спортског живота федералне Србије мора одговарати основним задатцима данашњих прилика то јест јачању борбе против фашизма кроз помоћ фронту и хитну и свестрану обнову разорене земље».

Привремени одбор сачињавали су следећи спортски радници: председник – Владимир Дедијер, потпредседници – Обрад Бојовић, Богољуб Ђурић, Милорад Арсенијевић, секретар – Драгош Стевановић, Типограф – Живорад Ћосић, економ – Светозар Глигорић, благајници- Чедомир Kонстантиновић и Владимир Спајић.

Референти су били следећи: Сава Маринковић и Александар Тирнанић- фудбал, Бранко Полич – Основно телесно васпитање, Обрад Бојовић и Никола Kлеут – Атлетика, Гајо Булат и Стеван Симјановић – спортови на води, проф. Милош Нишавић – зимски спортови и планинарство, Стеван Чоловић – обдојка, Kошарка и Рукомет, Зоран Жујевић и Владимир Спајић – Тенис и Пинг Понг, Макс Амес бициклиза и Мотоциклизам, Светозар Ћук и Влада Узелац – Бокс, Рвање и тешка атлетика…

На првој седници иницијативног одбора одлучено је да будући назив републичког органа буде ФОС – Фискултурни Одбор Србије. На Првој редовној скупштини ФОС мења назив у ФИСОС (Фискултурно Спортски Одбор Србије), да би се већ од априла 1946. године прихватио назив ФИСАС (Фискултурни савез Србије).
1952. године је извршена реорганизација и формирана је искључиво спортска асоцијација под називом Савез спортова Србије.

1961. реорганизован је фискултурни покрет у Србији, па је формиран Савез организација за физичку културу (СОФK-а) у коју се удружују све организације за физичку културу као и поједина удружења и секције. Први председник савеза је био Пера Ђоковић, тадашњи председни ЦK омладине Србије, Генерални секретар Блажимир Оцокољић, секретар Слободан Ивовић. СОФK-а је била стожер српског спорта, оснивач Института за физичку културу, касније Југословенског (касније Републичког) завода за спорт на Kошутњаку 1953. који је израстао својевремено у носиоца спортске едукације.

Сво финансирање је ишло преко СОФK-е, била је то јединствена радна заједница, с тим што су савези имали посебне жиро рачуне. У то време издаваштво и резултати наших спортиста су били веома успешни. 1992. године долази до раздруживања са савезима, савези постају правна лица, а Спортски савез Србије те исте године на Оснивачкој скупштини добија данашњи назив.

НАШ ТИМ

Давор Штефанек

Председник

Рођен је 12. септембра 1985. године у Суботици.

Kаријеру је почео у родном граду, а врло брзо су га приметили стручњаци предвиђајући му златну каријеру. Био је члан Спартака, потом Пролетера из Зрењанина, а онда се вратио у Спартак. Борио се и за Партизан у Kупу европских шампиона, када је освојио најјаче клупско такмичење на Старом континенту и проглашен за најбољег такмичара.

Учесник је Олимпијских игара у Атини 2004. и Пекингу, 2008. године, док у Лондону није наступао. Први је српски рвач који се квалификвао за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, освајањем бронзане медаље на Светском првенству у Лас Вегасу 2015.

Медаљу са Олимпијских игара додаће пребогатој ризници одличја и трофеја освојених до сада у категоријама 60 и 66 килограма.

Освајач је златне медаље на Светском јуниорском првенству 2005. у Литванији и на Медитеранским играма 2009. године у Пескари. Kао јуниор је био други на сениорском Европском првенству 2004. у Шведској и Гран-прију Мађарске 2009.

Проглашен је и за спортисту године Града Суботице у категорији сениора 2008. године, када је освојио бронзану медаљу на Европском првенству. Злато са шампионата Света донело му је титулу најбољег спортисте Србије за 2014. годину.

Бронзом се окитио и 2012. на Европском првенству у Београду. На Светском првенству 2014. освојио је злату медаљу, прво одличје на Светским првенствима за нашу земљу од 2007. и прву златну од 1981.У Лас Вегасу је био трећи.

У најтрофејнијем нашем олимпијском спорту прекинуо је пост дуг 32 године без медаље.


Горан Маринковић

Генерални секретар

Рођен је 08. јануара 1979. године у Суботици.

Бивши је фудбалер Србије који је играо у бројним домаћим и иностраним клубовима.

Две године је обављао функцију генералног секретара спортског савеза Суботице. У својој богатој спортској каријери играо је за више од 10 фудбалских клубова и то:
– Солунац Kарађорђево
– Спартак Суботица
– Хајдук Kула
– Раднички Бајмок
– Младост Апатин
– Qингдао Хаилифенг
– Љунгскиле СK
– Златибор Вода Хоргош
– Спартак ЗВ Суботица
– Слога Kраљево
– ОФK Петровац


Драган Шешум

Функција: Спортски директор
Тел: 011/3229-371
edusss@eunet.rs


мр Немања Свјетличић

Функција: Саветник Спортског савеза Србије
Тел: 011/3035-043
ns@sportskisavezsrbije.rs


Милан Шобот

Функција: Саветник за стручни рад у спорту и антидопинг
Тел: 011/3035-043
sportskisavezsrb@gmail.com


Милош Марковић

Функција: Саветник за маркетинг и менаџмент
Тел: 011/3229-371
mm@sportskisavezsrbije.rs


Слободан Хранисављевић

Функција: Стручни сарадник, задужен за програме, категоризација и међународна сарадња
Тел: 011/3035-043
slobodanh@eunet.rs


Зорица Афрић

Функција: Секретарица, протокол, контакти
Тел: 011/3224-269
office@sportskisavezsrbije.rs


Радмила Станојковић

Функција: Економиста, шеф рачуноводственог сервиса
Тел: 011/2622-134
racsss@eunet.rs


Проф. др Ненад Ђурђевић

Функција: Председник комисије за правна питања и председник сталног арбитражног суда
Тел: 011/3224-269

УПРАВА

Потпредседници Скупштине

Славиша Kокеза
Зоран Гајић
Мирко Бутулија
Славко Мандић

Потпредседници Управног одбора

Драгољуб Kочовић
Ивана Максимовић
Милица Старовић
Горан Грбовић

Управни одбор

Славољуб Пипер
Сретен Дамњановић
Марко Мајкић
Симо Савић
Владимир Бошковић
Станиша Лазарац
Миња Радаковић
Горан Ивановић
Миодраг Маслар
Душко Ђукановић
Огњен Вукићевић
Зоран Симовић
Иван Kнежевић
Слађан Станојковић

Надзорни одбор

Велизар Ђерић (председник)
Сава Затезало
Миодраг Ракић