Образовним сегментима „Умрежена Србија“ и „Идентитетска веза“, данас је и званично почео 33. крос РТС-а. Видеоконференцију организовану тим поводом припремили су проф. др Зоран Огњановић, директор Математичког института САНУ, и Стеван Kовачевић, оснивач и директор Kроса РТС-а, а пратили су је ђаци и професори у 20. градова Србије, региона и дијаспоре. Сви они су могли да виде и чују људе који безрезервно стоје уз Kроса РТС-а – челнике градова и општина, председника Спортског савеза Србије и координаторке Министарства просвете за Допунске школе на српском језику.
Видеоконференцију је отворио министар просвете Бранко Ружић:

– Реч је о неформалном учењу српског језика и ћириличног писма ђака Допунских школа и редовних у Србији. Уз помоћ нових технологија, деца разговарају на различите теме на српском, дакле матерњем језику, али и на француском, немачком, италијанском и од ове године на руском језику, дакле језицима који се уче у нашим редовним школама. Теме за разговор сада бирају сама деца, уз договор са наставником. Тако повећавамо и њихову знатижељу и инвентивност… Уз образовне, Kрос РТС-а укључује талентоване ђаке и у уметничке сегменте. И ту су награде и призања су освајали ђаци из Италије, Немачке, Француске, Словеније и Србије. Сви они, из тих и осталих земаља где постоји Допунска школа на српском језику, такође и трче на Kросу РТС-а. То такмичење је већ годинама својеврсни празник дружења свих људи из наше земље и региона – закључио је министар Бранко Ружић.
Председник Спортског савеза Србије давор Штефанек, светски и олимпијски шампион у рвању, најзаслужнији је што се суботичка основна школа ‘Јован Микић’ укључила у Умрежену Србију:

– Истина је да се наша сарадња интезивирана с мојим доласком на чело Савеза. Учествујемо у организацији Kроса РТС-а ‘Kроз Србију’, Kрос серије РТС-а и здушно подржавамо Kамп за децу из региона и дијаспоре.
Велико ми је задовољство када чујем колико држава и градови помажу Kрос РТС-а. Министар Бранко Ружић је готово стално на свим догађајима који организује руководство Kроса РТС-а. Свака част! Свака част и директорки ОШ ‘Јован Микић’, на свему што чини за своју и нашу децу у Допунској школи у Немачкој – јасно је говорио г.Штефанек.

Пожаревац ће ове године организовати Kамп за децу из региона и дијаспоре „Пожаревац 2023“ који је Штефанек најавио да ће посетити челници спортског савеза Србије. На челу тима домаћина биће градоначелник Саша Павловић.

„Образовни круг“ ће се ове школске године реализовати под називом „Умрежена Србија“ и „Идентитетска веза“ и обухватиће 40 школа у Србији и у иностранству. Знање и љубав ка српском језику, култури, историји, традицији и спорту поделиће и умножиће кроз образовне активности ученици допунске наставе у Француској, Италији, Словенији, Немачкој и Русији са ђацима редовних школа у Републици Српској (Бијељина) и у Србији (Београд, Зајечар, Сомбор, Рековац, Суботица, Нови Пазар, Лесковац и Стапар).