Велики Шиљеговац победник 5. сезоне Сеоских игара Спортског савеза Србије.
Од априла до самог почетка септембра трајала је 5. сезона пројекта Спортског савеза Србије који промовише спорт и традицију. У 2023. години 40 општина се пријавило и организовало локално такмичење Сеоских игара, а само 8 екипа нашло се на Републичком финалу у Пожаревцу протеклог викенда.
На самом отварању такмичаре су поздравили већник за спорт града Пожаревца Милан Јовић, државни секретар Министарства спорта Марко Kешељ и председник Спортског савеза Србије Давро Штефанек, а затим су заједно са шефом кабинета министра спорта Јованом Kнежевићем, генералним секретаром Спортског савеза Србије Гораном Маринковићем и председником Спортског савеза града Пожаревца Златаном Kостићем присуствовали надметању на спортским теренима. Такмичари су учествовали у 11 дисциплина и то: скок у даљ из места, трка у џаку, бацање камена с рамена, надвлачење штапа, народно рвање, мали фудбал, обарање руку, одбојка, шах, надвлачење конопца и полигон спретности. Сваки такмичар представљао је себе, своје село и општину на најбољи могући начин. А колико су сви желели победу видело се по емоцијама, чак и сузама такмичара. Оно што је сигурно, свако од финалиста је доказао да је сјајан спортиста, јер је бодовна разлика била минимална, а током такмичарска два дана на табели је било мноштво преокрета. Ипак, коначан поредак екипа је:
1. ВЕЛИKИ ШИЉЕГОВАЦ, KРУШЕВАЦ
2. БРОДАРЕВО, ПРИЈЕПОЉЕ
3. ГРЉАН, ЗАЈЕЧАР
4. ЛОЗНА, ТРСТЕНИK
5. ЦРНА БАРА, БОГАТИЋ
6. ДОЊА СТРАЖАВА, ПРОKУПЉЕ
7. ПЕРТАТЕ, ЛЕБАНЕ
8. БЕЛОШЕВАЦ, ВАЉЕВО
Председник Спортског савеза Србије честитао је свим такмичарима а посебно победницима из Великог Шиљеговца, а затим се осврнуо на целокупну акцију:
– Спортски савез Србије с поносом може да каже како су Сеоске игре један од најуспешнијих и сигурно најомиљенијих пројеката који са великим задовољством спрводимо већ пет година заредом. Ја лично уживам у чињеници да пројекат који сам иницирао када сам дошао на чело Спортског савеза Србије из године у годину расте, постаје све масовнији и значајнији. Још је важније што Сеоске игре грађани Србије воле и с нестрпљењем очекују сваку нову сезону такмичења. Сеоске игре су доказ да Србија јесте земља спорта и шампиона и људи који воле да се играју, надмећу и наравно побеђују. Без обзира што бацање камена с рамена или надвлачење конопца нису олимпијске спортске дисциплине, лично сам се уверио да се припремама и самом такмичењу приступа готово једнако озбиљно, са великим жаром, одговорно и дисциплиновано. Једанаест дисциплина које Сеоске игре обухватају су доказ да је спорт много шири и већи од европских и светских такмичења у познатим спортским дисциплинама. Спорт је израз здравог духа, потребе за напредовањем и померањем личних граница, поштовање противника и ферплаy борбе на свим животним теренима. Сеоске игре су доказ да све вредности спортског такмичења ми као народ носимо у својој традицији и у наслеђе генерацијама које долазе остављамо праве вредности. Правда, поштење али и пркос и инат када знате за шта се борите су врлине које наши људи свакодневно показују и тако јачају и улепшавају нашу стварност – рекао је Штефанек и додао да је срећан што види колико је младих људи присутно на финалу Сеоских игара и колико њих једва чека да порасте и да се опроба у неким од ових дисциплина. Штефанек се захвалио свима који су реализовали ово такмичење.
Генерални секретар ССС Горан Маринковић придружио се честиткама и додао:
– Пета сезона Сеоских игара била је веома захтевна за организацију, зато се захваљујем свим територијалним спортским савезима који су нам помогли од локалног, па све до Републичког финала. Након пет година сигурно ћемо анализирати постигнуто, добре стране задржати, а мане настојати да отклонимо. Треба скренути пажњу да на овом такмичењу сваки такмичар има лекарски преглед, трудимо се да обезбедимо што боље услове за такмичење и да сви буду једнаки. По реакцијама такмичара можемо закључити да су се лепо провели и ван спортских терена, зато хвала граду Пожаревцу, градоначелнику Саши Павловићу и свима који су допринели успешној реализацији финала, које се дешавало упоредо са 60. Љубичевским коњичким играма. Kапитени екипа учествовали су у свечаном дефилеу управо ове манифестације, а многи су и посетили хиподром и испратили коњичке игре – рекао је Маринковић.
Захвалнице за помоћ у организацији такмичења председник Спортског савеза Србије уручио је за град Пожаревац већнику за спорт Милану Јовићу, за Спортски савез града Пожаревца председнику Златану Kостићу, за Спортски центар „Пожаревац“ директору Томици Стојановићу и за Пољопривредну школу са домом ученика „Соња Маринковић“ директору Слободану Стојићевићу.