Светска шампионка у скоку у даљ Ивана Шпановић и троструки тениски гренд слем шампион Новак Ђоковић проглашени су за најбоље спортисте Србије у 2023. години у традиционалном избору Удружења спортских новинара Србије.

На свечаности у Галерији РТС-а додељене су и годишње новинарске награде, а све присутне су најпре поздравили председник Удружења спортских новинара Србије Петар Денда и генерални секретар Спортског свеза Србије Горан Маринковић.

Награду „Златно перо” намењену најуспешнијем новинару у писаним медијима заслужио је Александар Јоксић из „Моцарт спорта”, који већ годинама прати ФK Партизан.

Дарко Плавшић са „Спорт клуба” добио је награду Златни микрофон, после сјајних преноса са Светског кошаркашког првенства у Манили прошле године. Иван Џодић из „Моцарт спорта” награђен је за ексклузиву године пошто је први објавио да ће Сергеј Милинковић-Савић каријеру наставити у Саудијској Арабији.

Најбољи млади новинари у писаним и електронским медијима су Елена Делева из „Спортског журнала” и Урош Самарџић са „Арене спорт”.

Ове године није било награде за ексклузивни ТВ прилог, је најјачи утисак оставио радио прилог Милоша Панића са Радио Београда са првом изјавом Борише Симанића после операције бубрега, а као најбоља ТВ прича награђена је „Kако смо заволели баскет” Владимира Пајића.

Kристина Томић са „Арене спорт” аутор је издавачког подухвата године у електронском новинарству за серијал „Они воле Србију”. Новинар „Политике” Александар Милетић је награђен у категорији за издавачки подухват у писаном новинарству, као аутор књиге „Душан Ивковић: Мој крст, моја прича – незавршена биографија”.

Нина Kолунџија са ТВ Прва је добила је специјалну награду „Бранка Прелевић“, док је признање за камеру припало Јовану Јовановићу. Најбоље фотографије прошле године направила је Драгана Стјепановић.

За дописника године изабран је новинар „Моцарт спорта” Миљан Минић из Новог Пазара, који је нарочито детаљно испратио еуфорију насталу доласком Адема Љајића и Сејдубе Суме у клуб.

Душан Бабовић, дугогодишњи фоторепортер Спорта и Радован Максимовић, директор продукцијске куће “Спортнетворк” добитници су награде за животно дело, а једна је додељена и постхумно прерано преминулом Арсенију Шошкићу, дугогодишњем уреднику спортске рубрике у „Вечерњим новостима”.

Сви награђени добили су поклоне компанија Стерлинг и Сиптрејд, пријатеља Удружења спортских новинара Србије, док је Студентско одмаралиште Београд, као и претходне године, за добитнике Златног пера и Златног микрофона обезбедило породични боравак са пуним пансионом на Златибору у трајању од пет дана.