Peta stanica prve godine održavanja seoskih igara u organizaciji Sportskog saveza Srbije bio je grad Valjevo, tačnije selo Stave. Na terenima OŠ „Ilija Birčanin“ i FK Rakac okupile su se ekipe iz osam mesta – Beloševac, Komanice, Poćuta, Popučke, Brankovina, Gorić, Stave i Bukovica.

I dok su se takmičari sportski nadmetali i borili za što bolji plasman, pored terena održan je i 12. tradicionalni Dan kupina. O združenom organizovanju ove dve manifestacije govorio je predsednik organizacionog odbora Seoskih igara u Valjevu Milan Gajić:

– Ideja koju je pokrenuo Sportski savez Srbije naišla je na oduševljenje u čitavom valjevskom kraju. Danas su se takmičile ekipe osam sela. Oni koji su razmišljali da li da prijave ekipe, svakako su došli da vide o kakvom takmičenju je reč, bili su nesigurni, zato sledeće godine nadamo se još većem broju ekipa. Deset disciplina, kako onih popularnih poput fudbala i odbojke tako i tradicionalnih, pokazalo se kao dobar spoj koji je oduševio posetioce. Ovogodišnja ideja je da Seoske igre organizujemo upravo kada se održava i Dan kupina, pa je publika sem sporta mogla da uživa i u proizvodima ovog voća po čemu je naš kraj poznat. Trudili smo se da opravdamo poverenje Sportskog saveza Srbije nadam se da smo u tome i uspeli.

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković nije imao zamerke na čitavoj manifestaciji:

– Mogu da pohvalim domaćine, kako ljude iz Sportskog saveza grada Valjeva, tako i gradsku upravu koja je dala punu podršku. Danas smo u prirodi, uz sport, druženje i zdrave proizvode od kupina okupili veliki broj ljudi. Sva ova deca koju vidimo su naša budućnost, baš onakva kakvu želimo – zdrava, nasmejana i vole sport. Ruku pod ruku sa starijim i iskusnijima u šali i nadmetanju proveli su današnji dan. A to nam je i bio cilj, da se vratimo pravim vrednostima i shvatimo koliko je rekreacija korisna i zabavna. Valjevo je sebi dalo veliki zadatak za sledeću godinu, nadam se da će vredno raditi i nastaviti da uspešno organizuju spotska takmičenja.

Ubedljivi pobednik Seoskih igara Sportskog saveza Srbije je ekipa sela Beloševac kojima je pripao zlatni trofej i veliki broj lopti Sportskog saveza Srbije, a zajedno sa drugoplasiranom ekipom Komanica nestrpljivo čekaju veliko republičko finale za mesec dana u Rudnoj Glavi. Pehar i lopte za treće mesto osvojila je ekipa iz Poćute.

Nadamo se da svi finalisti vredno treniraju i da će biti spremni i raspoloženi za 31. avgust, kada ćemo dobiti pobednika prvih Seoskih igara Sportskog saveza Srbije koji će osvojiti pored trofeja i teren za mesto iz koga dolaze. Evo koga ćemo sve videti u Rudnoj Glavi: ispred Petrovca na Mlavi su ekipe Šetonje i Kamenovo, iz Zaječara će se takmičiti Grljan i Zvezdan, predstavnici iz Valjeva su Miločaj i GSS, za domaćina Majdanpek takmičiće se Krš i Rudna Glava, a iz Valjeva gorepomenuti Beloševac i Komanice. Vidimo se za mesec dana na terenima uz Seoske igre!