Пета станица прве године одржавања сеоских игара у организацији Спортског савеза Србије био је град Ваљево, тачније село Ставе. На теренима ОШ „Илија Бирчанин“ и ФK Ракац окупиле су се екипе из осам места – Белошевац, Kоманице, Поћута, Попучке, Бранковина, Горић, Ставе и Буковица.

И док су се такмичари спортски надметали и борили за што бољи пласман, поред терена одржан је и 12. традиционални Дан купина. О здруженом организовању ове две манифестације говорио је председник организационог одбора Сеоских игара у Ваљеву Милан Гајић:

– Идеја коју је покренуо Спортски савез Србије наишла је на одушевљење у читавом ваљевском крају. Данас су се такмичиле екипе осам села. Они који су размишљали да ли да пријаве екипе, свакако су дошли да виде о каквом такмичењу је реч, били су несигурни, зато следеће године надамо се још већем броју екипа. Десет дисциплина, како оних популарних попут фудбала и одбојке тако и традиционалних, показало се као добар спој који је одушевио посетиоце. Овогодишња идеја је да Сеоске игре организујемо управо када се одржава и Дан купина, па је публика сем спорта могла да ужива и у производима овог воћа по чему је наш крај познат. Трудили смо се да оправдамо поверење Спортског савеза Србије надам се да смо у томе и успели.

Генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић није имао замерке на читавој манифестацији:

– Могу да похвалим домаћине, како људе из Спортског савеза града Ваљева, тако и градску управу која је дала пуну подршку. Данас смо у природи, уз спорт, дружење и здраве производе од купина окупили велики број људи. Сва ова деца коју видимо су наша будућност, баш онаква какву желимо – здрава, насмејана и воле спорт. Руку под руку са старијим и искуснијима у шали и надметању провели су данашњи дан. А то нам је и био циљ, да се вратимо правим вредностима и схватимо колико је рекреација корисна и забавна. Ваљево је себи дало велики задатак за следећу годину, надам се да ће вредно радити и наставити да успешно организују спотска такмичења.

Убедљиви победник Сеоских игара Спортског савеза Србије је екипа села Белошевац којима је припао златни трофеј и велики број лопти Спортског савеза Србије, а заједно са другопласираном екипом Kоманица нестрпљиво чекају велико републичко финале за месец дана у Рудној Глави. Пехар и лопте за треће место освојила је екипа из Поћуте.

Надамо се да сви финалисти вредно тренирају и да ће бити спремни и расположени за 31. август, када ћемо добити победника првих Сеоских игара Спортског савеза Србије који ће освојити поред трофеја и терен за место из кога долазе. Ево кога ћемо све видети у Рудној Глави: испред Петровца на Млави су екипе Шетоње и Kаменово, из Зајечара ће се такмичити Грљан и Звездан, представници из Ваљева су Милочај и ГСС, за домаћина Мајданпек такмичиће се Kрш и Рудна Глава, а из Ваљева горепоменути Белошевац и Kоманице. Видимо се за месец дана на теренима уз Сеоске игре!