Спортски савез Србије саосећа се са болом и изражава најдубље саучешће породицама страдалих у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду.

Манифестације планиране за наредни период – Мали сајам спорта у Житишту и Сеоске игре ССС у Медвеђи и Врању биће отказане до даљњег.

 

Допис Министарства спорта – Обележавање дана жалости:

На основу Одлуке Владе РС од 4. маја 2023. године одређен је Дан жалости због велике трагедије која се догодила у ОШ „Владислав Рибникарˮ у Београду.

Дан жалости је од 5-7. маја 2023. године, па је сходно томе потребно да поступите у складу са чланом 9. Закона о обележавању дана жалости на територији РС приликом одржавања спортских манифестација и спортских догађаја.

Препоручујемо да уколико постоје услови наложите спортским организацијама из ваше надлежности да одложе своја такмичења и спортске манифестације које су планирали за предстојећи викенд.

Уколико не постоји могућност да се одложе спортске манифестације поступићете у складу са наведеним чланом који каже, цитирамо: „Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије и застава спортских клубова, а ако је реч о спортским сусретима међународног значаја онда и спуштањем застава међународних спортских организација на пола јарбола или на пола копља. У случају из става 1. овог члана, пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости. Играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.ˮ

 

Напомињемо да уколико се спортске организације не придржавају утврђених обавеза биће покренут прекршајни поступак против одговорних лица.

Министарство спорта

Сектор за спорт