Спортски савез Србије у сарадњи са Савезом за предшколски спорт и физичко васпитање Србије, а уз велику помоћ Спортског савеза Краљева и Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“ организован је час спорта за малишане из вртића у много градова Србије. Краљево је један од тих градова, а овом часу на коме су се клинци неизмерно забавили али и радили вежбе, присуствовао је и председник Спортског савеза Србије и један од наших најбољих спортиста, Давор Штефанек, генерални секретар ССС Горан МАринковић, председник Спортског савеза Краљева Милош Симовић, председник и секретар Савеза за предшколски спорт Горан Вјештица и Горан Перић

– Треба пробудити свест код дечице да треба да се баве спортом, и да није битно само седети за компјутерима и гледати у телефон, играти игрице или гледати цртане филмове. Лепше је изаћи са другарима напоље и играти фудбал, кошарку, одбојку или било који други спорт. Важно је и ми желимо да их од малих ногу научимо и да им пробудимо свест неке одговорности, покажемо им зашто је важно да иду на тренинг и да стекну радну навику. Из свог личног примера то могу и да докажем. Од своје четврте године живота ја сам на струњачи. Али и дан данас, када сам завршио каријеру, када дође моје време, а ја нисам кренуо на тренинг, све ме сврби и постајем нестрпљив и схватам да морам одмах да кренем, рекао је Давор Штефанек, председник Спортског савеза Србије.

– Циљ је и склонити децу са улице, а иако доста од ових малишана сутра неће бити професионални спортиста, важно је да се као мали баве неком врстом физичке активности, а и то је један од најбољих начина да утроше велику количину енергије која је у њима…
Велика је важност да деца управо у овом узрасту стекну спортске навике. Из тог разлога смо и покренули национални пројекат „Спорт је важан да би био здрав и снажан“. Ту у сарадњи са Спортским савезом Србије уз подршку Министарства омладине и спорта, желели смо да покажемо да је од огромне важности да деца у предшколском узрасту стекну навику за вежбање и крену са неком најосновнијом физичком активношћу – истиче Горан Вјештица, председник Савеза за предшколски спорт и физичко васпитање.
А сарадња Спортског савеза Србије и Спортског савеза града Краљева овом акцијом је настављена и продубљена. И раније су заједничким снагама урадили доста тога за српски спорт, а у истом ритму ће наставити и у будућности.

– Ова акција је показатељ да је још једном указано велико поверење, а надам се оправдано Спортском савезу Краљева. Поента ове приче јесте да укључимо што већи број деце у спорт, да што више деце такорећи регрутујемо у спорт, да не буду на улици и да смање гледање у разне екране. Хоћемо да их научимо да знају како је то побеђивати, али и губити и да знају шта је то професионално бављење спортом. А пре свега, ово је један од начина и да се науче дисциплини, и стекну важне радне навике и обавезе – додао је председник Спортског савеза Краљева, Милош Симовић.
Акција која је покренута у вртићу „Полетарац“ биће настављена и у свим другим предшколским установама широм Краљева.