Град Суботица проглашен је Европским градом спорта за 2024. годину. Тим поводом гости Спортског савеза Србије били су већница за спорт града Суботице Наташа Алексић и секретар Спортског савеза Суботице Дејан Вуковић. У разговору са генералним секретаром Спортског савеза Србије Гораном Маринковићем представили су критеријуме по којима је овај град изабран за Европски град спорта, као и спортски садржај који ће бити организован током 2024. године.

Kритеријуми за избор Европске престонице спорта били су фокусирани на спортске активности усмерене на рекреативце и бројношћу жена у спорту. Спортски савез Суботице већ годинама поклања пажњу не само врхунском спорту, већ управо и рекреативном спорту за све грађане свог града.

– Част нам је што је Суботица понела титулу Европског града спорта, што је велико признање за све нас који се бавимо облашћу спорта свакодневно већ дуги низ година. Такође овакво звање нас обавезује да будемо још бољи и у времену које тек долази унапређујемо и надограђујемо наше акције – истакао је генерални секретар Спортског савеза Суботице Дејан Вуковић и осврнуо се на специфичне активности које се спроводе:

– Kомисија која је боравила у Суботици током 2023. године била је посебно задовољна радом клубова са млађим селекцијама, учешће особа са инвалидитетом у систему спорта, као и бројем женских селекција клубова који остварују запажене резултате. Чак 30 процената становништва у Суботици се бави неким видом спорта. Ове године биће организовано још више манифестација за рекреативце и децу. Посебно смо поносни на акцију „Буди здрава – вежбај са нама“ која је започела пре пет година у сарадњи са Спортским савезом Србије и сваке године преко 100 дама два пута недељно бесплатно вежба са лиценцираним фитнес тренером који је едукован у склопу ове акције. Од ове године, проширили смо акцију, тренери вежбају и у оквиру геронтолошког центра са најстаријим суграђанима. Такође смо се укључили у акцију Спортског савеза Србије под називом „Лига малих шампиона“. Деца од 5 до 7 година из свих 20 објеката предшколске установе од марта месеца вежбају, тркају се и прелазе полигоне, а финале „Лиге малих шампиона“ очекује нас 28. маја – Вуковић је истакао и да ће по први пут деци током летњег распуста бити организоване бесплатне спортске активности:

– Током лета, када се заврше школа, вртић и обавезе у клубовима Спортски савез Суботице и град Суботица у сарадњи са клубовима организоваће велики број бесплатних тренинга током три месеца. Сем најпопуларнијих спортова, наши најмлађи суграђани ће моћи и да тренирају тенис, стони тенис, једрење, пливање, веслање… Тако деца која се већ баве спортом, могу да опробају своје вештине у некој другој спортској грани, а она деца која се не баве спортом надамо се да ће то учинити за овај летњи распуст, јер ће се боље упознати са могућностима за тренинг у Суботици – на овај начин синергија локалне самоуправе територијалног спортског савеза и клубова има за циљ да што више Суботичана привуче спорту и рекреацији. Активност за најмлађе у Суботици која је наишла на одличан одзив је и бесплатна школа пливања:

– Већ три године бесплатно учимо децу пливању, годишње око 600 малишана савлада ову вештину и заволи је. Желимо да свако дете у Суботици научи да плива, па се уз одличну сарадњу са основним школама из године у годину наставља акција и повећавамо број полазника у складу са потребама – нагласио је Вуковић.

Генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић осврнуо се на циљеве и сарадњу најмасовније спортске организације и територијалних спортских савеза:

– Спортски савез Србије је поносан што је након Зрењанина и Суботица проглашена за Европски град спорта. Верујемо да предан рад наших колега из територијалних спортских савеза сваке године постаје све упечатљивији, што прати и велика помоћ и подршка локалне самоуправе. Оно што је циљ свих акција Спортског савеза Србије јесте приближавање спорта деци, али и свим грађанима Србије, како би се стекле праве навике, што чини становништво наше земље здравијим. Драго нам је да је у избору Суботице за Европски град спорта допринео и низ акција које Спортски савез Суботице спроводи у сарадњи са Спортским савезом Србије – рекао је Маринковић.

Спортски савез Суботице ће и ове године имати своју презентацију уз бројне територијалне савезе на Великом сајму спорта у Београду од 20. до 22. септембра.