У Спортском савезу Србије одржан је састанак са представницима Српског Е-спортс савеза и Шаховског савеза Србије на тему великог успеха актуелног шампиона Европе Алексеја Саране који је на финалном такмичењу у шаху на Олимпијској Е-спортс недељи супериорно освојио прво место. У Сингапуру су одржане „пробне“ Олимпијске игре у јуну ове године за е спорт, а шах је имао највећу еспортс публику од дисциплина на овом такмичењу, у квалификацијама је учествовало чак 42000 такмичара, а представник Србије био је најбољи. Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек честитао је успех двадестрогодишњем Алексеју
– Бити најбољи у конкуренцији 42.000 такмичара је велика ствар. Честитам Алексеју освојену златну медаљу. Надам се да ће наставити да ниже добре резултате и представља Србију у најбољем светлу – рекао је Штефанек.
Састанку су присуствовали Далибор Мариновић председник и Нинослав Штефанек, секретар Српског е-спортс савеза, који је помажући члан Спортског савеза Србије
– Чињеница је да е спорт постаје све популарнији, велики број младих учествује на такмичењима широм света. У нашем чланству Српски Е-спортс савез постоји као помажући члан, неопходне су још неке регулативе и јасно уклапање овог вида спорта у нормативе система спорта у Србији. А најаве да ће е спорт постати олимпијски говори о мењану времена у којем живимо. Верујем да ће представници е спорта у Србији предузети неопходне кораке и пратити развој ситиације на глобалном нивоу како би спремно дочекали будућа дешавања – рекао је Штефанек.
Играње шаха виртуелним путем доживело је процват током пандемије корона вируса, па је од 2020. године све више оваквих активности. Тим поводом на састану са представницима е спорта били су и Драган Лазић председник и Небојса Баралић секретар Шаховског савеза Србије, репрезентативац и шампион Алексеј Сарана, као и Алиса Марић, селектор женске и Миодраг Перуновић, селектор мушке шаховске репрезентације. Са председником ССС говорили су о шаху некада и сад, о значају ове спортске дисциплине за развој деце и младих, а Штефанек је поручио да ће Спортски савез Србије бити ту да подржи шах у складу са својим могућностима.
Поред свих осталих спортова и шах и е спорт дисциплине моћи ћете ближе да видите и опробате се у њима на Сајму спорта од 22. до 24. септембра на Ади Циганлији.