Спортски савез Србије у сколпу својих активности брине се о функционисању територијалних спортских савеза у складу са Законом о спорту. Kако је у протеклим годинама било више проблем ана локалном нивоу, Спортски савез Србије је саветовањем помагао да се ти проблем и превазиђу. Нажалост у неким општинама то није било довољно па је Спортски савез Србије преузимао важну улогу у функционисању спорта напр. У Kул ии Владичином Хану. Због вишегодишњих проблема у врањском спорту руководство Спортског савеза Србије председник Давор Штефанек и генерални секретар Горан Маринковић саветовали су како треба реаговати у одређеним ситуацијама, а како ти планови нису у потпуности реализовани, остали су пропусти. Средином априла ове године Министарство спорта донело је решење којим се Спортском савезу Србије даје надлежност за област спорта у граду Врању. Градоначелник Врања др Слободан Миленковић одржао је састанак са делегацијом Спортског савеза Србије на челу са председником Савеза Давором Штефанеком. Састанку су присуствовали градски већник за спорт, образовање и верске заједнице Ненад Ђорђевић и градски већник за буџет, финансије и привреду Бојан Kостић. Том приликомразговарало се о детаљима да Спортски савез града Врања пређе у надлежност Спортског савеза Србије.

– Наш је општи интерес да Спортски савез функционише и организационо и по питању финансија. Надам се да ћемо успети да побољшамо ситуацију како бисмо спорт града Врања подигли на виши ниво и како би постао препознатљив. Задатак који заједнички морамо да решавамо подразумева да све оно што је законом дефинисано о спорту из надлежности Спортског савеза Србије полако преносимо на лоцал – истакао је градоначелник.

Председник Спортског савеза Србије, Давор Штефанек нагласио је да је општи циљ да у Србији спорт напредује и на локалном нивоу:

– Спорт у градовима и општинама је кључ успеха и резултата. Kада будемо имали чврст Спортски савез у граду, онда можемо да очекујемо и неке нове шампионе и резултате. Хвала вам на иницијативи и жељи да се унапреди спорт и сарадња подигне на виши ниво – истакао је Штефанек.

На састанку су договорени кључни кораци о даљем раду Спортског савеза у граду, а који подразумевају израду правилника, преузимање надлежности од стране Спортског савеза Србије и одређивање буџета.

Након састанка у Градској управи у Позоришту ,,Бора Станковић“, Давор Штефанек, генерални секретар Горан Маринковић, правни саветник проф. Ненад Ђурђевић и члан Управног одбора ССС Слађан Станојковић, одржали су састанак и са представницима спортских организација Града Врања.

– Уверавамо вас, да ће Спортски савез Србије своје надлежности испуњавати у потпуности у складу са Законом о спорту. Kао почетни корак већ је организован Спортски одбор за Град Врање. Позивам вас да заједнички допринесемо даљем развоју спорта у Врању – истакао је Штефанек.

Генерални секретар Горан Маринковић надовезао се на речи Штефанека:

– Kао што је председник Спортског савеза Србије и рекао, најмасовнија спортска организацију у Србије ту је за наше чланице, овога пута и за све спортске организације града Врања које желе да се на законит начин баве спортом, улажу своје време, рад и труд. Верујемо да ћемо након овог састанка сви бити на истом задатку, а то је што бржа стабилизација спорта града Врања. Само заједничким трудом можемо постићи овај циљ, од кога нема одустајања. Жеља нам је да се у што краћем року клубови, локална самоуправа и Спортски савез Србије изборе за превазилажење тренутне ситуације и поновно успостављање рада територијалног спортског савеза у Врању – рекао је Маринковић.