Један од задатака Спортског савеза Србије је да решава проблем функционисања спорта у јединицама локалне самоуправе, уколико се крши Закон о спорту, а органи локалне самоуправе не могу да реше настали проблем.
У општини Владичин Хан услед вишегодишњих проблема са својим територијалним спортским савезом ситуација је дошла до границе коју не могу прећи без помоћи Спортског савеза Србије. На иницијативу председника општине Владичин Хан Горана Младеновића, са тешком ситуацијом упознат је Спортски савез Србије и Министарство спорта. Министарство спорта издало је решење по коме Спортски савез Србије привремено остварује надлежности територијалног спортског савеза у општини Владичин Хан. Оваква ситуација не дешава се први пут:
– До детаља смо упознати са проблемима у Владичином Хану. На нашем Управном одбору образован је Спортски одбор за општину Владичин Хан чији су чланови генерални секретар ССС Горан Маринковић, Марина Јовичић и ја као председник Спортског савеза Србије. Желимо да се ситуација у спорту што пре нормализује. Слично се пре три године десило и у општини Kула, у којој се ситуација поправила, а надамо се да ће ускоро бити оформљен територијални спортски савез. Оно што је најбитније јесте да на територији општине у којој ССС обавља функцију, финансирање клубова буде несметано како би и сами клубови могли да функционишу у складу са својим годишњим програмом – рекао је председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек.
У општини Владичин Хан клубови нису финансирани за 2023.годину, а како би општина што пре расподелила средства за ову годину, представници Спортског савеза Србије генерални секретар Горан Маринковић, професор Ненад Ђурђевић и Марина Јовичић, посетили су Владичин Хан и најпре се састали са предсесником општине, где су га до детаља упутили у кораке које треба предузети што пре. Затим је одржан састанак на који су позвани сви клубови општине Владичин Хан, упучени су у своје обавезе, али је и њима презентован план функционисања спорта у наредном периоду:
– Оно што је најбитније јесте да свако мора бити упознат са ситуацијом, својим правима и обавезама у наредном периоду. Kлубовима је објашњено ко све има право на финансирање из буџета локалне самоуправе по Закону о спорту, затим каква је процедура подношења годишњих програма, који су нови рокови за ову годину. Верујемо да ће комплетна процедура око расподеле средстава бити завршена у марту месецу и да ће се клубови посветити свом послу. Драго нам је да је председник општине господин Горан Младеновић био решен да стане на пут проблемима у спорту и да има вољу и жељу да спорт у општини Владичин Хан функционише на најбољи могући начин. Битно је да клубови знају да Спортски одбор за општину Владичин Хан жели да ситуацију што пре нормализује и функционише у складу са Законом о спорту, а како смо се и на самом састанку уверили клубови су захвални Спортском савезу Србије на доласку и објашњењима. После овако позитивних реакција надам се да ћемо проблеме успешно решити – истакао је Маринковић и додао да је ради што бољег функционисања именован секретар Спортског одбора, господин Драган Стевановић из општине Владичин Хан ради што боље и брже комуникације.
Сам председник општине Владичин Хан Горан Младеновић и клубови изразили су велику захвалност Спортском савезу Србије на брзој реакцији, решавњу проблема, као и првом веома конструктивном састанку.