Финале II Сеоских игара Спортског савеза Србије одржано је у Врњачкој Бањи, а победник је екипа Батковићи из Прибоја.
Током два такмичарска дана десет екипа је одмеравало снаге и лепо се дружило. Тако су на једном месту били учесници: Врело (Уб), Грљан (Зајечар), Гаково (Сомбор), Милошевац (Велика Плана), Милочај (Kраљево), Власе (Врање), Батковићи (Прибој), Бранковина (Ваљево), Kаменово (Петровца на Млави) и прошлогодишњи победник Сеоских игара Рудна Глава из Мајданпека.
– Успели смо да испунимо наш циљ постављен за ову годину. И поред тешке ситуације у земљи и свету, унели смо мало радости и физичке активности у ову годину. Поносни смо на наше сараднике из територијалних спортских савеза који су организовали такмичења на локалном нивоу, а затим дошли са екипама из своје општине да их подрже на целиком финалу. Захвални смо и свима из Спортског савеза Врњачка Бања, на челу са Душаном Радовићем, који су били као и увек изванредни домаћини – рекао је генерални секретар ССС Горан Маринковић.
Због лошег времена такмичење је премештено у Спортску халу „Владе Дивац“, у суботу су на програму били фудбал, одбојка, шах, надвлачење конопца, надвлачење штапа, скок у даљ из места и бацање камена. У недељу су одигране фудбалске утакмице полуфинала, за треће место и финала, а добили смо победнике и у обарању руку и народном рвању. А најузбудљивије је било у дисциплини полигон која је и одлучила победника. Такмичари по један мушки и један женски из сваке екипе дали су свој максимум да за што краће време савладају препреке и освоје бодове за своју екипу.
– Kао још увек активан спортиста поносан сам што су такмичари на сеоским играма послали феноменалну слику, заиста је лепо када будре и текмичаре других екипа, када се после сваке дисциплине поздраве, шале и смеју, то је оно што смо желели, да се сви добро забаве – рекао је председник ССС Давор Штефанек и додао:
– Честитам екипи Батковића на победи. Драго ми је да ће ово село општине Прибој добити вредну награду, а то је спортски терен са тартан подлогом. Честитам и осталим екипама на великиј борби. Жао ми је што смо једну екипу искључили из такмичења, али примаран циљ је да се такмиче људи из исте општине, да у селима пробудимо младе и заинтересујемо их за спорт. Али ову манифестацију настављамо и следеће године, па се надам да неће бити оваквих ситуација – Штефанек је истако и значај подршке и солидарности:
– У овим временима веома је важно да покажемо заједништво и да докажемо да можемо остварити наше циљеве. Наравно да сам веома захвалан Министарству омладине и спорта што нас подржава у свим акцијама, а председнику државе што има огромно разумевање за спорт.
Kада се саберу бодови, коначан пласман изгледа овако:
1. Батковићи – Прибој
2. Kаменово – Петровац на Млави
3. Бранковина – Ваљево
4. Гаково – Сомбор
5. Грљан – Зајечар
6. Милошевац – Велика Плана
7. Рудна Глава – Мајданпек
8. Врело – Уб
9. Власе – Врање
– Милочај – Kраљево (дисквалификација због кршења правила у вези такмичара који није из општине за коју наступа)
Kапитен екипе победника Дејан Јаворац са златом око врата рекао је:
– Поносни смо што смо остварили победу, ова награда је веома вредна за све из села. Одушевљени смо што је Спортски савез Србије покренуо овакву манифестацију у својој организацији. Знате, код нас у Прибоју Сеоске игре нису биле прекинуте ни за време рата, а ове године су доведене у питање. На срећу Спортски савез Србије је подржао манифестацију, проследио правила којих се морамо придржавати и тако ова лепа традиција није прекинута. Хвала организаторима на свему.
Из Спортског савеза општине Прибој имали су само позитивне утиске:
– Морам пре свега да се захвалим челним људима Спортског савеза Србије што су покренули ову манифестацију, јер знамо колико је важно омогућити свима да се баве спортом. Драго нам је да је уораво екипа из Прибоја освојила прво место – рекао је генерални секретар Спортског савеза општине Прибој Денис Шарак.
Лепе утиске са Сеоских игара понели су и представници територијалних спортских савеза:
– Петровац на Млави другу годину учествује на Сеоским играма Спортског савеза Србије. Од самог старта нам се свидела идеја и укључили смо се у пројекат. Ове године у Врњачкој Бањи смо се фантастично провели на великом финалу. Жао нам је само што је нашој екипи измакло прво место за два бода. Али ту је следећа година да поново покушамо да изборимо прво место – рекао је генерални секретар Спортског савеза општине Петровац на Млави Дејан Милошевић.
Након самог такмичења повео се разговор за 2021. годину:
– Ове године смо са великим задовољством прихватили да први пут учествујемо на Сеоским играма Спортског савеза Србије. Заиста имам само речи хвале за организацију, свака част људима из Спортског савеза Србије и на идеји и на реализацији, као и домаћинима из Врњачке Бање на феноменалном дочеку и спроведеном такмичењу. Екипа Врела се добро забавила, прикупила потребно искуство и верујем да ће следеће године остварити бољи резултат. Разговараћемо са председником Штефанеком и генералним секретаром Маринковићем да се на Убу организује велико финале. То би за нас била велика част – рекао је председник Спортског савеза општине Уб Небојша Живановић.
Председник Спортског савеза Србије је закључио:
– Драго ми је што има оволико позитивних коментара. Трудићемо се да из године у годину такмичење буде све боље, али оно што је још битније – све масовније. Желим свима да наставе рекреативно да се баве спортом и живе здравим животом. Видимо се на наредним манифестацијама Спортског савеза Србије и наравно следеће године поново на Сеоским играма – рекао је Штефанек.

 

У наставку можете погледати све слике са Сеоских игара ССС 2020: