Инцијатива за озваничење и регистрацију Тавле – Бацкгаммона као гране спорта признате у систему Републике Србије била је тема састанка који је одржан у Спортском савезу Србије.
Састанку са званичницима Спортског савеза Србије генералним секретаром Гораном Маринковићем и Саветником за гранске савезе, Милошем Марковићем су присуствовали представници Спортског савеза Нови Пазар, генерални секретар Нермин Зећировић и Саветник за рекреативни спорт Алдина Хоџић као и Петар Радић, представник Бацкгаммон удружења из Новог Сада, Милош Микић, представник Бацкгаммон Тавла удужења из Београда и Јусуф Мелајац, представник Удружења љубитеља Тавла Бацкгаммон из Новог Пазара.
На састанку је презентован предлог покренуте иницијативе да се Тавла уврсти у званичне гране спорта као и досадашњи рад тавлашких удружења у нашој земљи.
Донети су закључци и дате су смернице о предузимању даљих корака за регистрацију ове гране спорта као и гранског спортског савеза како би љубитељи ови мислилачке игре могли званично наступати на такмичењима регионалног и светског ранга као и покренути систем такмичења у Републици Србији.