У данима када је највећи фокус на здрављу и борби против пандемије ЦОВИД-19, спорт у Зрењанину добио је велико признање – проглашен је за Европски град спорта 2021. године.

Лепе вести прво су саопштене Спортском савезу Србије. Помоћник градоначелника за спорт града Зрењанина Симо Салапура и генерални секретар Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић су на састанку генералном секретару Спортског савеза Србије Горану Маринковићу саопштилу ову ексклузиву и на тај начин још једном потврдили важност кровне организације, као и одличну сарадњу и подршку коју добијају. Симо Салапура је истакао важност оваквог признања:

– Изузетно нас је обрадовала ова вест коју смо искрено прижељкивали, али нисмо могли да будемо сигурни да ће заиста бити у нашу корист. Зато чим смо за викенд сазнали одлучили смо да најпре дођемо до Спортског савеза Србије и у 2021. години што боље заједнички представимо Зрењанин, спорт и Србију у европским оквирима. Почаствовани смо признањем, и драго нам је што су и челници Европске асоцијације престоница и градова спорта позитивно оценили све наше напоре и активности које реализујемо у области спорта, али пре свега, што су препознали наш спортски дух, свест о значају бављења спортом и физичком културом, изузетну традицију и велики допринос развоју олимпијског покрета, у ком су наши суграђани присутни од самог оснивања, од др Ференца Kемења, па до освајача 23 олимпијске медаље. Ова награда уједно и обавезује, да наставимо започете пројекте, али, надам се, и да с титулом “Европски град спорта” отворимо нове спортске странице нашег града – рекао је помоћник градоначелника Зрењанина.

Генерални секретар Спортсков савеза Србије Горан Маринковић рекао је да је велика част да и задовољство да територијални спортски савез препознаје Спортски савез Србије као своју кућу и види поузданог партнера у спортским пројектима:

– Европски град спорта је адекватан назив за Зрењанин, екипа која је на челу спорта већ годинама улаже велике напоре и спроводи низ спортских пројеката у овом граду. Веома нам је драго што смо први сазнали ову вест. Честитамо Зрењанинцима на томе што су се први у Србији посветили чланству у АЦЕС Еуропе и озбиљно радили на промоцији свог града изван оквира наше земље и кандидовали се у овој категорији. Kао и до сад Спортски савез Србије подржаће увек добре и оригиналне идеје које стижу из града на Бегеју. У Зрењанину се већ организује Мали сајам спорта, за следећу годину је већ договорено спровођење акције „Буди здрава – вежбај са нама“ пројекат за рекреацију жена. Идеја за организацију дружења кроз такмичења за старије суграђане по месним заједницама оберучке је уораво данас прихваћена, а како би им се обезбедили што бољи услови за рекреацију, Спортски савез Србије ће донирати и опрему. Желим да напоменем да и други градови и општине у Србији треба да следе пример Зрењанина – увек оригиналне идеје, рад, труд из године у годину, велика воља и посвећеност спорту, увек питају ако се двоуме, желе да науче шта не знају. Зато су у овом тренутку ту где јесу. Они су позитиван пример како се уз максимално ангажовање спортских радника може постићи много, да се скрене пажња и на руралне пределе, на жене, децу предшколског узраста, школског, старије, особе са инвалидитетом, а опет да имају толико прослављених и врхунских спортиста – закључио је Маринковић.

Челници Зрењанина ће крајем године, у Европском парламенту у Бриселу, присуствоваће свечаности на којој ће бити проглашена Европска престоница спорта за наредну годину – Лисабон, а Зрењанину биће уручена застава и звање Европског града спорта 2021.

Добијање титуле “Европски град спорта” може додатно да унапреди услове за бављење спортом и капацитете носилаца спорта и спортских организација. Улазак у мрежу европских престоница и градова који су већ носиоци ове титуле допринеће и унапређењу спортске сарадње и размени искустава која се тичу функционисања система спорта у различитим срединама.

https://youtu.be/gXDbubdZJAI