Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma u Zagrebu je održana Evropska konferencija nacionalnih manjina „Ne mržnji, nasilju i rasizmu na sportskim terenima, školi i društvu“. Tom prilikom na jednom mestu okupili su se Nacionalni timovi Roma, kao i viđeni ljudi iz sveta fudbala. Podržani od Sportskog saveza Srbije i Romi iz Srbije našli su se na ovom evropskom skupu. Predstavljeni su i dokumentarni filmovi o fudbalskim kampovima nacionalnih manjina, održano je predavanje o problemima u integraciji Roma u današnje društvo i panel diskusija o rasizmu, netrpeljivosti i netrpeljivosti.
Uz diskusije organizovan je i turnir, fudbalska lopta je još jednom u duhu fair-playa spojila različitosti, nezavisno od rase, vere, nacionalnosti. Po prvi put na ovakvom turniru okupljena su sva socijalno osetljiva društva.

Nakon učešća na manifestaciji za vikend, Romska inicijativa za održivi razvoj i Nacionalni tim Roma Srbije je dan kasnije učestvovala i na fudbalskoj utakmici u Beogradu. Odigrali su prijateljsku utakmicu sa Američkom ambasadom. Sportski direktor Sportskog saveza Srbije Dragan Šešum je istakao da je ovaj događaj  pokazao da sport pomaže da se različite zajednice bolje razumeju, komuniciraju i okupe u duhu prijateljskog takmičenja. Sportski savez Srbije će nastaviti da podržava Romsku inicijativu za održivi razvoj kako bi formirali Sportski savez Roma Srbije i na taj način još intenzivnije radili na sportskim aktivnostima romske zajednice.