Спортски савез Србије, на чијем челу је Давор Штефанек већ три године, покушава да побољша услове за бављење спортом на локалу. Сталан контакт и добра сарадња са колегама из територијалних спортских савеза је неопходна, а како би она била на што бољем нивоу и председник Штефанек и генерални секретар Горан Маринковић са својим сарадницима обилазе градове и општине широм Србије.

– На великој територији наше земље локална самоуправа заиста издваја значајна средства за спорт, имају разумевање за овај сегмент и спортски савези својим ангажовањем уздижу спорт на локалу, чине га доступним свима, и деци и старима, негују рекреативни спорт кроз многе акције и на тај начин воде рачуна о здрављу својих суграђана – осврнуо се Маринковић на позитивне примере. Kао и у свакој сфери и у спорту постоје недоумице, проблеми и негативне појаве које треба на време уочити и отклонити

– Сусрећемо се са различитим проблемима. Увек желимо да што објективније сагледамо ситуацију и на најбољи начин је вратимо у колосек пре свега поштовања Закона о спорту. Не бежимо од тога да стрпљиво решавамо спорна питања. Зато често у обиласке територијалних савеза иде и професор Ненад Ђурђевић – а обилазака је у протекле три године било много, као и конкретних примера где систем спорта у општинама није функционисао

– Нажалост имали смо општине у којима су мале грешке прерасле временом у велике проблеме. Нису се на време посаветовали са нама, па је целокупан спорт био на губитку. Тако смо имали пример Бачке Паланке, Kуле, Горњег Милановца, а последњи у низу проблема који желимо да решимо је у општини Блаце. Овде говоримо о великим потешкоћама за успостављање нормалног функционисања спорта. У оваквим случајевима потребно је стрпљење, да се разреше грешке, а затим да се изгради здрава основа и крене у нормално функционисање. Спорт у Kули преузео је Спортски савез Србије, ово је друга година да ми водимо рачуна о раду, имамо одличну сарадњу са председником општине Дамјаном Миљанићем. Сада је стање много боље и надамо се да ћемо своју функцију контролора ускоро напустити, а да су спортски функционери научили како треба поступати ако желе да буду у систему спорта – рекао је Маринковић и додао да је у Бачкој Паланци оформљен нови спортски савез, док у Горњем Милановцу након двогодишњег укидања територијалног савеза, треба окупити младе и способне људе који ће се посветити спорту у овој општини:

– Председник општине Горњи Милановац Дејан Kовачевић одмах је показао интересовање да се овакав проблем реши и предузео прве кораке за формирање новог спортског савеза. Верујемо да ће ситуација у Горњем Милановцу убрзо бити решена.
Јучерашњом посетом Блацу сагледана је ситуација:

– Ове године општина Блаце се суочава са великим проблемом. Финансирање спорта од стране општине обустављено је у 2020. години, са назнакама да оно неће бити могуће ни у наредне две године. Спортски савез Србије желео је да на сугестију Министарства омладине и спорта организује низ састанака у циљу решавања овог питања. Након више дописа са стране Спортског савеза општине Блаце и од стране локалне самоуправе организовали смо састанак у општини заједно са тренутним председником општине, члановима општинског већа као и представницима општинског спортског савеза. Идеја је била да се пронађе решење, како би спорт, односно спортисти и млади у Блацу што мање испаштали. Kако је ситуација врло сложена, по конституисању нове општинске управе која се очекује за неколико дана, ССС ће наставити да иницира покретање конкретних корака како би се успоставило ново функционисање спорта на територији општине Блаце – ову посету уз надање да ће проблема бити што мање Маринковић је закључио речима:

– Здрава спортска средина мора да постоји у сваком крају наше земље, а деци морамо обезбедити несметано бављење спортом како би имали здраву будућност.