Спортски савез Србије потписао је још један протокол о сарадњи, овога пута са Центром за спортску едукацију и вежбање.
Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек и генерални секретар Горан Маринковић желе да од ове године покрену још један пилот пројекат у чијем фокусу ће бити процена постуралног статуса деце у сензитивним фазама раста и развоја, другим речима процена држања тела код деце предшколског и млађег школског узраста. Гости Спортског савеза Србије били су испред Центра за спортску едукацију и вежбање проф. др Дејан Мадић и предавач др Зоран Милић.
– Свесни смо да промене у навикама модерног друштва увелико остављају утицај на развој деце, као и на њихово бављење физичком активношћу. Сваким својим пројектом Спортски савез Србије труди се да истакне важност бављења спортом и рекреацијом и промовише здрав начин живота. Овога пута желимо да покренемо низ прегледа деце и утичемо на њихов правилан развој конкретним вежбама. Потпис протокола о сарадњи је само први корак, оно што следи је одабир општина за ову годину у којима ћемо покренути пројекат. За ову годину главни циљ је сагледати ситуацију код деце и увидети њихове реакције и понашање родитеља на препоруке које ће добити – рекао је председник ССС Давор Штефанек.
Овај пројекат садржаће три дела, процену постуралног статуса деце софистицираном опремом Contemplas 3Д неинвазивним анализама, вежбање деце по засебним препорукама, контрола деце после шест месеци.
– Ове године биће спроведене провере дечије постуре у четири општине. Желимо да за почетак видимо какви су резултати и што боље испратимо програме вежби које ће родитељи добити, а деца радити. Верујемо да ће се после шест месеци стање поправити, а да ће деца стећи навику да се баве физичком активношћу и заувек кориговати оно што је лоше. Зато са нестрпљењем исчекујемо почетак овог пројекта, а план за следећу годину је да се процена постуралног статуса код деце у Србији прошири на што више општина – изјавио је генерални секретар ССС Горан Маринковић.