Спортски савез Србије ове године, након пројекта „Спорт је важан да би био здрав и снажан“,  спровешће нови пројекат намењен деци предшколског узраста под називом „Лига малих шампиона“. Овај пројекат ће бити реализован у сарадњи са савезом за предшколски спорт и физичко васпитање Србије и наравно уз територијалне спортске савезе и подршку Министарства спорта.

Овај програм има за циљ подстицање био-психо-социјални развој детета, док би сам резултат био у трећем плану. Лига малих шампиона спроводи се у две такмичарске дисциплине:

  • Буди брз и спретан – штафетни моторички полигон са препрекама (екипу чине 5 девојчица и 5 дечака, дужина стазе је 2х10м, а малишани ће радити колут напред, суножне скокове, „школице“, ниске препоне за прескакање, убацивање лопте у кофу )
  • Трка на 20.000 цм – штафетна трка (екипу чине 5 девојчица и 5 дечака, а дужина стазе је 2х10м)

„Лига малих шампиона“ је пилот пројекат у коме ће у 2023. години учествовати општине: Бајина Башта, Прибој, Нови Пазар, Рашка, Краљево, Пожаревац, Петровац на Млави, Сремска Митровица, Велика Плана и Суботица уз београдске општине. Координатор ове акције испред Спортског савеза Србије Драган Шешум и руководство Савеза за предшколски спорт и физичко васпитање Горан Перић и Горан Вјештица, обилазе предшколски установе и територијалне спортске савезе, договарају детаље пројекта и уручују опрему која је неопходна за спровођење овог мини такмичења. 

Свака предшколска установа спровешће своје мини такмичење, док ће до 1. јуна бити одржана такмичења и на нивоу општине/града. Они најбољи на локалном такмичењу бориће се на републичком финалу које ће бити одржано у септембру месецу у оквиру Великог сајма спорта у Београду.