На главном градском тргу у Суботици одржан је други овогодишњи Мали сајам спорта. На манифестацији, коју су организовали Спортски савези Србије, Спортски савез града Суботице и Министарство спорта, учествовало је преко 300 деце који су могли да виде и опробају се у спортовима од одбојке и фудбала, преко борилачких сппртова до бициклизма, гимнастике, дизања тегова… Свој приказ имало је преко 40 клубова, па је тиме Суботица још једном доказала да је град спорта.
Градоначелник Стеван Бакић је на отварању манифестације рекао да је Суботица увек била и остала град спортова.
– Потврда да је Суботица град спортова јесте и то што је област спорта у врху популарности у нашем граду, а и ова данашња слика коју шаљемо са централног градског трга и окружења око Градске куће говори о популарности спорта у Суботици, где више од 40 клубова данас показује шта раде и чиме се баве. Да је Суботица град спортова говори и чињеница да су бројни спортисти из овог града освајачи олимпијских, светских и европских медаља, као и титула првака државе у свим узрасним категоријама, али и да се велики број суботичких клубова такмичи у најквалитетнијим степенима такмичења у нашој Србији – казао је градоначелник Бакић и истакао је да локална самоуправа улаже велики труд да реши проблеме спортских колектива и спортиста у Суботици.
Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек са посебном емоцијом говорио је у свом родном граду
– Хвала вам што сте данас овде, у оволиком броју, и што можемо да покажемо како ми спортисти можемо да променимо свет и да учинимо да наша будућност буде боља, здравија и снажнија. Поштована децо, мали – а већ велики спортисти, хвала што бирате спорт као пут којим ћете у животу корачати, а на којем ће вам главни путокази бити поштење, праве вредности и љубав према свему што радите – подвукао је Штефанек, а затим додао
– Спортски савез Србије својим многобројним пројектима за децу жели да подстакне свако дете у Србији да се бави спортом, да развија своје таленте, усваја нове вештине и открива нове светове. Срећан сам када видим колико је спортских полигиона данас постављено овде, колико различитих спортова можете да испробате и да упознате и заволите неке нове спортске дисциплине. Не мора свако од вас да постане светски, олимпијски шампион, али свако може да израсте у здравог, поштеног, одговорног и задовољног човека. Зато је важно да знате да од малих ногу постајете велики људи који своју земљу воде знањем, спортским и животним успесима. Верујем у вас и верујем да ћете бити наш понос у годинама које долазе. Србија је земља спорта и спортиста, земља шампиона, а ви ћете у блиској будућности то и да потврдите вашим успесима – казао је Давор Штефанек.
Министар спорта Зоран Гајић свечано је отворио Мали сајам спорта рекавши:
– Игра и спортске активности су место личног сусрета људи, формација врлине и братства. Фер плеј, тимски рад, поштовање, љубазност и спортски дух је нешто што смо видели и доживели данас са спортистима и спортским радницима и децом у Суботици, граду који је увек био извор талената, спортских асова наше земље на које смо бескрајно поносни. Веома сам срећан што сам посетио Суботицу, један од најспортскијих градова Србије и уопште у региону, то је град са невероватном традицијом, са са фантастичном дисперзијом спортских грана, високим достигнућима, од олимпијских шампиона светских и европских првака, клупских резултата на интернационалној сцени. Видели смо слику која јако радује, а то је пуно деце која се баве спортом, јак стручни кадар који их води, велики рад свих заједно, као и челних људи који воде овај Град и који су свесни свега овога и који су спремни да раде на стварању услова за још бољи и јачи спортски живот који ће значити и здрављу грађанства, али и стварању нових асова. Они већ помажу редовне програме клубова, али су решени да раде и на новој спортској инфраструктури која је битна и неопходна овом граду. Држава Србија у последњих десет година улаже пуно у развој спорта, препознаје капацитете и таленте, помаже преко гранских савеза, ту је и константна комуникација са локалним самоуправама и све то помаже даљи процват спорта. Играјте као шампион и менталитет победе по сваку цену прожимају нашу спортску културу, а спорт служи интегралном развоју сваке људске личности” – рекао је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.
На Малом сајму спорта у три групе вежбали су малишани из предшколских установа Суботице у оквиру програма „Спорт је важан да би био здрав и снажан“ пројекта Савеза за предшколски спорт. Малишани су уживали у разговору на тему „Kако се постаје шампион“, а анегдота из свог веома богатог спортског искуства присетили су се том приликом министар Зоран гајић, државни секретар Марко Kешељ и председник ССС Даво Штефанек. Након овог мотивишућег разговора са малишанима, Гајић, Kешељ и Штефанек, заједно са посебним саветником Дејаном Бојовићем, шефом кабинета Јованом Kнежевићем, генералним секретаром Гораном Маринковићем и градоначелником Стеваном Бакићем и већницом за спорт Наташом Алексић, председником СССуботице Сретеном Дамјановићем и секретаром Дејаном Вуковићем обишли све клубове који су узели учешће у Малом сајму спорта. Спортски савез Србије поклонио је и лопте за све основне школе са територије града.

 

https://youtu.be/K0NxktW6ZyI