OSNOVNE INFORMACIJE

Sportski savez Srbije je dobrovoljan, nevladin, nepolitičan i neprofitni nacionalni teritorijalni sportski savez za Republiku Srbiju.

Sportski savez Srbije  ima status nadležnog nacionalnog sportskog saveza u pogledu ostvarivanja svojih nadležnosti utvrđenih Zakonom o sportu.

U Sportski savez Srbije udružuju se nadležni nacionalni granski sportski savezi, nadležni nacionalni sportski savezi za oblasti sporta, nacionalna stručna i druga sportska udruženja, kao i teritorijalni sportski savezi za autonomnu pokrajinu, jedinicu lokalne samouprave i gradsku opštinu.

ISTORIJAT

Preuzeto iz «Sport u Srbiji», sportska knjiga 1973, urednik Slobodan Bosiljčić u izdanju SOFK Srbije

Antifašistička skupština Narodnog oslobođenja Srbije kao vrhovni zakonodavni i izvršni organ državne vlasti demokratske Srbije, donela je 24. Marta 1945. godine odluku kojom se «Vrhovno vođstvo fiskulture prepušta Inicijatvnom sportskom odboru Srbije na celoj teritoriji Federalne Srbije».

Odluku su potpisali kao predsednik Srbije dr. Siniša Stanković i sekretar Petar Stambolić.

Inicijativni sportski odbor Srbije je još 20. marta 1945. godine objavio svoju rezoluciju u kojoj ističe «da obnova fiskultunog i sportskog života federalne Srbije mora odgovarati osnovnim zadatcima današnjih prilika to jest jačanju borbe protiv fašizma kroz pomoć frontu i hitnu i svestranu obnovu razorene zemlje».

Privremeni odbor sačinjavali su sledeći sportski radnici: predsednik – Vladimir Dedijer, potpredsednici – Obrad Bojović, Bogoljub Đurić, Milorad Arsenijević, sekretar – Dragoš Stevanović, Tipograf – Živorad Ćosić, ekonom – Svetozar Gligorić, blagajnici- Čedomir Konstantinović i Vladimir Spajić.

Referenti su bili sledeći: Sava Marinković i Aleksandar Tirnanić- fudbal, Branko Polič – Osnovno telesno vaspitanje, Obrad Bojović i Nikola Kleut – Atletika, Gajo Bulat i Stevan Simjanović – sportovi na vodi, prof. Miloš Nišavić – zimski sportovi i planinarstvo, Stevan Čolović – obdojka, Košarka i Rukomet, Zoran Žujević i Vladimir Spajić – Tenis i Ping Pong, Maks Ames bicikliza i Motociklizam, Svetozar Ćuk i Vlada Uzelac – Boks, Rvanje i teška atletika…

Na prvoj sednici inicijativnog odbora odlučeno je da budući naziv republičkog organa bude FOS – Fiskulturni Odbor Srbije. Na Prvoj redovnoj skupštini FOS menja naziv u FISOS (Fiskulturno Sportski Odbor Srbije), da bi se već od aprila 1946. godine prihvatio naziv FISAS (Fiskulturni savez Srbije).
1952. godine je izvršena reorganizacija i formirana je isključivo sportska asocijacija pod nazivom Savez sportova Srbije.

1961. reorganizovan je fiskulturni pokret u Srbiji, pa je formiran Savez organizacija za fizičku kulturu (SOFK-a) u koju se udružuju sve organizacije za fizičku kulturu kao i pojedina udruženja i sekcije. Prvi predsednik saveza je bio Pera Đoković, tadašnji predsedni CK omladine Srbije, Generalni sekretar Blažimir Ocokoljić, sekretar Slobodan Ivović. SOFK-a je bila stožer srpskog sporta, osnivač Instituta za fizičku kulturu, kasnije Jugoslovenskog (kasnije Republičkog) zavoda za sport na Košutnjaku 1953. koji je izrastao svojevremeno u nosioca sportske edukacije.

Svo finansiranje je išlo preko SOFK-e, bila je to jedinstvena radna zajednica, s tim što su savezi imali posebne žiro račune. U to vreme izdavaštvo i rezultati naših sportista su bili veoma uspešni. 1992. godine dolazi do razdruživanja sa savezima, savezi postaju pravna lica, a Sportski savez Srbije te iste godine na Osnivačkoj skupštini dobija današnji naziv.

NAŠ TIM

Davor Štefanek

Predsednik

Rođen je 12. septembra 1985. godine u Subotici.

Karijeru je počeo u rodnom gradu, a vrlo brzo su ga primetili stručnjaci predviđajući mu zlatnu karijeru. Bio je član Spartaka, potom Proletera iz Zrenjanina, a onda se vratio u Spartak. Borio se i za Partizan u Kupu evropskih šampiona, kada je osvojio najjače klupsko takmičenje na Starom kontinentu i proglašen za najboljeg takmičara.

Učesnik je Olimpijskih igara u Atini 2004. i Pekingu, 2008. godine, dok u Londonu nije nastupao. Prvi je srpski rvač koji se kvalifikvao za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Las Vegasu 2015.

Medalju sa Olimpijskih igara dodaće prebogatoj riznici odličja i trofeja osvojenih do sada u kategorijama 60 i 66 kilograma.

Osvajač je zlatne medalje na Svetskom juniorskom prvenstvu 2005. u Litvaniji i na Mediteranskim igrama 2009. godine u Peskari. Kao junior je bio drugi na seniorskom Evropskom prvenstvu 2004. u Švedskoj i Gran-priju Mađarske 2009.

Proglašen je i za sportistu godine Grada Subotice u kategoriji seniora 2008. godine, kada je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu. Zlato sa šampionata Sveta donelo mu je titulu najboljeg sportiste Srbije za 2014. godinu.

Bronzom se okitio i 2012. na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Na Svetskom prvenstvu 2014. osvojio je zlatu medalju, prvo odličje na Svetskim prvenstvima za našu zemlju od 2007. i prvu zlatnu od 1981.U Las Vegasu je bio treći.

U najtrofejnijem našem olimpijskom sportu prekinuo je post dug 32 godine bez medalje.


Goran Marinković

Generalni sekretar

Rođen je 08. januara 1979. godine u Subotici.

Bivši je fudbaler Srbije koji je igrao u brojnim domaćim i inostranim klubovima.

Dve godine je obavljao funkciju generalnog sekretara sportskog saveza Subotice. U svojoj bogatoj sportskoj karijeri igrao je za više od 10 fudbalskih klubova i to:
– Solunac Karađorđevo
– Spartak Subotica
– Hajduk Kula
– Radnički Bajmok
– Mladost Apatin
– Qingdao Hailifeng
– Ljungskile SK
– Zlatibor Voda Horgoš
– Spartak ZV Subotica
– Sloga Kraljevo
– OFK Petrovac


Dragan Šešum

Funkcija: Sportski direktor
Tel: 011/3229-371
edusss@eunet.rs


mr Nemanja Svjetličić

Funkcija: Savetnik Sportskog saveza Srbije
Tel: 011/3035-043
ns@sportskisavezsrbije.rs


Milan Šobot

Funkcija: Savetnik za stručni rad u sportu i antidoping
Tel: 011/3035-043
sportskisavezsrb@gmail.com


Miloš Marković

Funkcija: Savetnik za marketing i menadžment
Tel: 011/3229-371
mm@sportskisavezsrbije.rs


Slobodan Hranisavljević

Funkcija: Stručni saradnik, zadužen za programe, kategorizacija i međunarodna saradnja
Tel: 011/3035-043
slobodanh@eunet.rs


Zorica Afrić

Funkcija: Sekretarica, protokol, kontakti
Tel: 011/3224-269
office@sportskisavezsrbije.rs


Radmila Stanojković

Funkcija: Ekonomista, šef računovodstvenog servisa
Tel: 011/2622-134
racsss@eunet.rs


Prof. dr Nenad Đurđević

Funkcija: Predsednik komisije za pravna pitanja i predsednik stalnog arbitražnog suda
Tel: 011/3224-269

UPRAVA

Potpredsednici Skupštine

Slaviša Kokeza
Zoran Gajić
Mirko Butulija
Slavko Mandić

Potpredsednici Upravnog odbora

Dragoljub Kočović
Ivana Maksimović
Milica Starović
Goran Grbović

Upravni odbor

Slavoljub Piper
Sreten Damnjanović
Marko Majkić
Simo Savić
Vladimir Bošković
Staniša Lazarac
Minja Radaković
Goran Ivanović
Miodrag Maslar
Duško Đukanović
Ognjen Vukićević
Zoran Simović
Ivan Knežević
Slađan Stanojković

Nadzorni odbor

Velizar Đerić (predsednik)
Sava Zatezalo
Miodrag Rakić