Свечано потписивање уговора између Министарства спорта и спортиста одржано је у „Палати Србија“ чији је домаћин био министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.  Поред више од 400 спортиста овом чину присуствовали су министарка Дарија Кисић и министар Новица Тончев, председници и представници спортских савеза наше земље, високи званичници спорта у Србији, као и прослављени спортисти, тренери, селектори репрезентација.

“Држава Србија, Министарство спорта и наш председник Александар Вучић снажно подржавају развој спорта и неговање талената, одрастање и неговање нове генерације спортиста која ће заменити старе чему сведочи и чињеница да се број стипендираних спортиста повечава из године у годину, са задовољством вас обавештавам да ће у 2023. години Министарство спорта оборити рекорд када је број стипендиста у питању. Укупно 424 врхунских спортиста аматера из 52 национална гранска спортска савеза на основу остварених резултата из 2022. године биће стипендирано. Заслужних спортиста има 119, спортиста међународног ранга 141, док је укупан број спортиста националног ранга 164. Инвестиција показује нашу посвећеност да помогнемо нашим спортистима да испуне свој потенцијал. Година 2023. је изузетно изазовна, за многе квалификациона за Олимпијске игре у Паризу 2024. тако да знам колико ће помоћи ове стипендије. Уверен сам да ће примаоци деловати као најбољи амбасадори Србије и да ћемо видети да се застава наше земље вијори на будућим догађајима широм света. Желимо да видимо и предано радимо на томе да српски спортисти имају изврсну будућност и саморазвој који могу користити у спорту или својим животима кроз овај програм. У платформи великог оснаживања националног спорта један од кључних стубова је давање стипендија младим талентима, младим спортистима, али и већ потврђеним асовима. Програм спортских стипендија је амбициозан напор усмерен на развој квалификованих младих српских спортиста.  Сваке године ћемо наставити да идентификујемо таленте и подржавамо их. Леп је осећај када је напоран рад препознат и стипендија представља потврду вашег труда.  Ово је такође један од начина којим смањујемо финансијски терет на гранске савезе и клубове и на тај начин им пружамо значајну помоћ. Стипендија пружа спортистима додатно охрабрење које им је потребно. Стипендија која вам се додељује је за даљи развој ваше спортске каријере. Останите фокусирани, вредни, посвећени, храбри и предано радите на томе да будете успешни у постизању  спортских циљева, а то су освојене медаље у дресу репрезентације Србије на Олимпијским играма, Светским и Европским првенствима” – закључио је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.

У препуној сали “Србија” химну наше земље извео је хор Чаролија, а затим и нумеру “Бавите се спортом”.  Након говора министра Гајића стипендистима и свим присутним обратио се и председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, освајач златне медаље у Риу 2016. који је и сам био део овог програма стипендирања.

„Почаствован сам приликом да се обратим поводом традиционалне поделе стипендија најбољим спортистима коју додељује Министарство спорта Републике Србије. Истовремено сам поносан и преплављен емоцијама јер сам и сам као млад спортиста много година добијао ову значајну стипендију. Дозволићете ми да ову прилику искористим да се као спортски радник, и до недавно професионални спортиста, захвалим председнику Александру Вучићу и Влади Републике Србије што се последњих година више него икада раније улаже у спорт и спортисте. Свакодневно се стварају све бољи услови за тренинг и спортски живот и рад, а
резултат су све већи и значајнији успеси српског спорта и дефинисање наше земље као светске спортске велесиле. Дивно је када као млади спортисти имате подршку своје породице, својих пријатеља и тренера, али је изузетан осећај када знате да ваша држава брине о вама и верује у вас. Из личног искуства знам да поверење које добијете кроз стипендију Министарства спорта постаје мотив за још упорнији рад и инспирација за још боље, више, јаче, даље, брже…  Поштовани стипендисти, драги спортисти, исто тако знам да кроз оваква признаја добијате и већу одговорност. И према себи и према својој земљи која је већ поносна на све вас. Више од тога да се попнете на највиша постоља и освојите најсјајније медаље, очекује да будете добри и поштени људи. Да постанете узор генерацијама младих које своје идоле треба да препознају у
спортистима. Да својим ставовима будете водичи кроз живот у изазовним временима. Да фер плеј са спортских терена преносите на све друге животне терене. Драги стипендисти ја верујем у вас и верујем да спорт и спортисти могу променити свет. Верујем да сте управо ви млади у које држава и друштво улаже, носиоци још боље и успешније будућности Србије. Верујем да заједно можемо да креирамо најлепше спортске и све друге животне околности. Србија је земља победника, а поглед у високо подигнуту нашу заставу уз звук химне је тренутак за који вреди живети. Још једном вам свима честитам и желим много оваквих тренутака“ – поручио је Штефанек на свечаности.

У име стипендиста скупу се обратио прослављени српски одбојкашки репрезентативац Александар Атанасијевић истакавши да је част и привилегија данас бити спортски стипендиста у Србији и бранити боје наше земље на светском спортском небу.