Prvi Mali sajam sporta u 2019. godini održan je u Leskovcu u organizaciji Sportskog saveza Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Učenici 25 osnovnih škola, kao i predškolci ispunili su renoviranu Sportsku halu “Partizan”. Prezentaciju sportova za svoje male drugare organizovalo je preko 200 leskovačkih sportista.

Dobrodošlicu gostima poželeo je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović: – Leskovac je poznat kao grad uživanja, uvek nam je drago da ugostimo naše prijatelje, a posle ove manifestacije nadam se da će Leskovac postati i grad sporta. Današnji sajam je rezultat detaljnog planiranja i zajedničkog truda. Veliki broj prisutne dece raduje jer fizička aktivnost pored pozitivnog uticaja na zdravlje ima značajnu ulogu u socijalizaciji i intelektualnom razvoju. Mi ćemo kao grad preduzeti sve mere i podržati sve inicijative za razvoj sporta i sportskog duha, jer je to jedini put ka zdravom odrastanju. Čestitam svima koji su danas doprineli realizaciji ovog sajma, hvala vam na tome – rekao je Cvetanović.

Ovaj grad po prvi put organizuje sportsku manifestaciju ovog tipa, a predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek nada se da će Leskovčanima postati tradicionalno okupljanje u cilju promocije sporta: – Drago nam je što u hali vidimo ovoliko klubova, ovoliko sportista, ali i veliki broj dece nadam se budućih šampiona. Nadam se da ćete svi krenuti stopama naših proslavljenih sportista. Malim sajmom sporta u Leskovcu obeležićemo i Evropsku nedelju sporta, zato nemojte samo danas da se družite uz sport već nastavite da se bavite sportom svakoga dana – nakon čega je Štefanek simbolično uručio lopte predsedniku Leskovačkog saveza sportova. Kompleti lopti za košarku, odbojku i fudbal će dobiti osnovne škole iz Leskovca.

Mali sajam sporta otvorio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić: – U narednom periodu ćemo raditi na još većem poboljšanju uslova, naš cilj je da se ne vidi razlika između Leskovca i bilo kog drugog grada u Srbiji a da ova deca krenu stopama Davora Štefaneka, Novaka Đokovića, Ivane Španović, naših odbojkaša koji su u polufinalu ili bilo kojih drugih naših sjajnih sportista – istakao je ministar Udovičić.

Mališani iz vrtića Ciciban prikazali su vežbe, dok ih je cela hala pratila. Na taj način stavljen je poseban akcenat na podsticanje dece da se bave nekim vidom fizičke aktivnosti, a sve u sklopu obeležavanja Evropske nedelje sporta. Pošto su zagrejali svoje drugare za sport, deca su se na mini igralištima i sama oprobala u različitim sportovima. Sledeći Mali sajam sporta biće organizovan u Kikindi 01. oktobra.