Први Мали сајам спорта у 2019. години одржан је у Лесковцу у организацији Спортског савеза Србије уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије. Ученици 25 основних школа, као и предшколци испунили су реновирану Спортску халу “Партизан”. Презентацију спортова за своје мале другаре организовало је преко 200 лесковачких спортиста.

Добродошлицу гостима пожелео је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић: – Лесковац је познат као град уживања, увек нам је драго да угостимо наше пријатеље, а после ове манифестације надам се да ће Лесковац постати и град спорта. Данашњи сајам је резултат детаљног планирања и заједничког труда. Велики број присутне деце радује јер физичка активност поред позитивног утицаја на здравље има значајну улогу у социјализацији и интелектуалном развоју. Ми ћемо као град предузети све мере и подржати све иницијативе за развој спорта и спортског духа, јер је то једини пут ка здравом одрастању. Честитам свима који су данас допринели реализацији овог сајма, хвала вам на томе – рекао је Цветановић.

Овај град по први пут организује спортску манифестацију овог типа, а председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек нада се да ће Лесковчанима постати традиционално окупљање у циљу промоције спорта: – Драго нам је што у хали видимо оволико клубова, оволико спортиста, али и велики број деце надам се будућих шампиона. Надам се да ћете сви кренути стопама наших прослављених спортиста. Малим сајмом спорта у Лесковцу обележићемо и Европску недељу спорта, зато немојте само данас да се дружите уз спорт већ наставите да се бавите спортом свакога дана – након чега је Штефанек симболично уручио лопте председнику Лесковачког савеза спортова. Kомплети лопти за кошарку, одбојку и фудбал ће добити основне школе из Лесковца.

Мали сајам спорта отворио је министар омладине и спорта Вања Удовичић: – У наредном периоду ћемо радити на још већем побољшању услова, наш циљ је да се не види разлика између Лесковца и било ког другог града у Србији а да ова деца крену стопама Давора Штефанека, Новака Ђоковића, Иване Шпановић, наших одбојкаша који су у полуфиналу или било којих других наших сјајних спортиста – истакао је министар Удовичић.

Малишани из вртића Цицибан приказали су вежбе, док их је цела хала пратила. На тај начин стављен је посебан акценат на подстицање деце да се баве неким видом физичке активности, а све у склопу обележавања Европске недеље спорта. Пошто су загрејали своје другаре за спорт, деца су се на мини игралиштима и сама опробала у различитим спортовима. Следећи Мали сајам спорта биће организован у Kикинди 01. октобра.