У Kуршумлији је уприличен још један у низу Малих сајмова спорта. Преко 100 малишана из Предшколске установе „Сунце“ вежбало је уз Савез за предшколски спорт и физичку активност Србије, а тренери су имали два веома корисна предавања Антидопинг агенције Србије и Активније Србије. Свакако деци најдражи део био је приказ спортских клубова из ове општине. Школарцима су њихови вршњаци из клубова послали поруку да се прикључе тренинзима и здравом начину живота.
Основним школама у општини Kуршумлија поклоњене су лопте, а прелепом спортском дану у Kуршумлији присуствовали су министар спорта Зоран Гајић, државни секретар Марко Kешељ, шеф кабинета Јован Kнежевић, председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек и генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић. Делегацију су дочекали председник општине Kуршумлија Војимир Чарапић, председник Спортског савеза Kуршумлије Дејан Ловић, секретар Никола Милијановић и директор Спортског центра Александар Илић.
– Брига о младима наш је најважнији жадатак. Деца су наша снага и наша будућност, смисао нашег друштва. Жеља нам је да младим људима Kуршумиле пружимо подршку и помоћ да их усмеримо на прави пут. Да марљиво раде, стичу нова знања, образују се, напредују и да свој град представљају на најбољи могући начин. Модерни трендови и технологије данашњице доносе изазове за нове генерације. Све више младих проводи време на друштвеним мрежама, те бих ову прилику искористио да апелујем на родитеље, спортске и културне раднике да је за здравље боља физичка активност, боравак у природи и бављење спортом. Јер сви смо ми исти тим и иста екипа а тимски дух и тимски рад су кључни у свим сегментима друштвеног деловања – поручио је председник општине Kуршумлија Војимир Чарапић.
– Позитивни ефекти спорта постижу се првенствено физичком активношћу, али секундарни ефекти доносе здравствене бенефиције као што су психосоцијални и лични развој. Будући да се физичка активност све више одвија на организован начин, улога спорта у друштву годинама постаје све значајнија, не само за појединца већ и за јавно здравље. Говори се да наш свакодневни живот постаје све мање физички активан, док се организовано вежбање и обука повећава. У закључку, спорт може да се развија ако се узму у обзир лични капацитети, друштвена ситуација и биолошко и психичко сазревање. Спорт и здравље иду руку под руку, нудећи људима широм света, различитих способности и узраста, шансу за срећнији, здравији и продуктивнији живот. Општина Kуршумлија и њени челни људи посвећени су развоју спорта и раду са децом у овој области. Све честитке председнику Општине Војимиру Чарапићу и његовом тиму на залагању И раду, на целокупном прегалаштву када је спорт у питању. Спорт има виталну улогу у свим нашим животима, кроз своју моћ да буде снага добра која окупља заједнице и као важно средство у побољшању здравља нације. Повећати спортску баштину циљ је свих нас, јер то будућност наше земље и народа чини светлом и јаком – рекао је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.
– Мали сајам спорта је место где су ваше врлине и спортске вештине, ваше праве вредности и поштен и фер однос према свему што радите и према свима са којима се на вашем спортском и животном путу срећете, једино мерило и најбољи показатељ вашег карактера и победничког идентитета. Сбија је земља спорта и спортиста, Kуршумлија је град поштених и храбрих људи, и сви ми у наслеђе добијамо ту страст и радост за такмичењем, доказивањем, побеђивањем. Тај део нашег националног бића је пресудан за све спортске али и друге животне борбе. Знам да се деца као најбољи део нашег друштва, иако још увек мали, срећу са великим изазовима и сведоче стварности која би могла да буде и лепша и боља. Зато бих овом приликом замолио сву децу, нека им године које долазе буду инспирација да буду најбољи што могу. Наш циљ је да свако дете у Србији, без обзира где живи, може да се бави спортом који воли. Зато ћемо се ми спортски радници трудити да им обезбедимо још боље услове – поручио је председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек.
У парку Топличког устанка приказало се 18 клубова, а у Kуршумлији су заступљени фудбал, футсал, одбојка, кошарка, рукомет, теквондо, кик бокс, шах, тенис, боди билдинг и фитнес, билијар, риболов, а активно је и удружење слепих и слабовидих као и савез за школски спорт. Боравак у Kуршумлији представници Министарства спорта и Спортског савеза Србије искористили су за обилазак спортске инфраструктуре ове општине, спортску халу и терене у склопу Спортског центра Kуршумлија.
Наредни Мали сајам спорта очекујемо 17. октобра у Чачку.