На седници Скупштине Спортског савеза Србије данас су свечано додељена највећа друштвено – спортска признања у земљи Мајске награде најбољим спортистима, спортским радницима и сарадницима у области спорта, награде за животно дело додељене су рвачу Милораду Докманцу, тренеру Божидару Маљковићу и постхумно тренеру Дејану Милојевићу.

Председник Спортског свеза Србије Давор Штефанек рекао је да ово признање представља симбол правих вредности, спортских вредности које промовишу здраве и поштене принципе, не само у спорту већ и у сваком сегменту живота.

– Добити Мајску награду значи добити валидно признање да сте у спорту постигли највише. Као спортиста или спортски радник, а то што се ова награда може добити само једном у животу даје јој највећи значај и издваја је од свих других спортских признања, и сам сам добитник ове награде и она заузима посебно место у мом срцу и на мојој полици. Сигуран сам да ће сви данашњи лауреати имати исти однос према Мајској награди – рекао је Штефанек. – Сви очекујемо предстојеће Олимпијске игре у Паризу и да се наш тим врати са рекордним бројем одличја.

Изузетна ми је част што сам данас имао прилику да се захвалим људима који у претходној
години нису штедели своје знање, енергију и време у циљу стварања још сјајније и успешније
спортске Србије. Читаве године химна Републике Србије се орила на најзначајнијим
међународним такмичењима, а српски спортисти су поносно стајали на највишим постољима и сијали најсјајнијим спортским одличјима. Поносан сам на своју земљу и захвалан председнику  Александру Вућићу који воли спорт, разуме се у спорт, искрено помаже спорту и спортистима. Таkође Влади Републике Србије kоја ради на јачању лепе, модерне, образоване и здраве Србије у којој је могуће остварити све своје спортске снове и у којој сваkо дете, сваки човек може да верује у напредну и успешну будућност. Сви који волимо и поштујемо спорт можемо бити поносни на све што је у области спорта урађено и још поноснији на све високе циљеве kоје смо поставили и за које тврдим да ће бити реализовани.

Министар омладине и спорта Зоран Гајић рекао је да су сви добитници признања и присутни допринели томе да је спорт најпрестижнија делатност у нашем народу,свако својим радом,понашањем и одрицањем.

– Ви који сте активни и ви који сте завршили каријере, како играчке тако тренерске и руководеће, допринели сте овом великом имиџу. Користим прилику да позовем све нас да свако у границама својих могућности и функције коју обавља, да се потруди да сачувамо овај имиџ који имамо, који је огроман – рекао је министар.

Специјално признање за допринос промоцији и развоју спорта у републици Србији председник и генерални секретар Спортског савеза Србије Давор Штефанек и Горан Маринковић уручили су Небојши Жугићу директору Арена ченлс група.

Награду за територијални спортски савет добио је Спортски савез Краљева, за организацију у области спорта признање је добио Омладински џудо клуб Београд, а као надлежни национални спортски савез награђен је Шаховски савез Србије.

Мајско признање за спортисту у олимпијском спорту добио је Страхиња Стојачић, који је прошле године са репрезентацијом Србије одбранио титуле и Европског и Светског шампиона, а на оба такмичења проглашен је и за најкориснијег играча.

Признање за спортисту у неолимпијском спорту добила је кик-боксерка Александра Крстић, а Мајску награду за спортисту са инвалидитетом добио је Филип Граовац.

НАГРАЂЕНИ

 •  Специјално признање – Арена ченлс груп
 • Спортиста у олимпијском спорту – Страхиња Стојачић
 •  Спортиста са инвалидитетом – Филип Граовац,
 •  Спортисткиња у неолимпијском спорту – Александра Крстић
 •  Територијални спортски савез – Спортски савез Краљева
 •  Спортски стручњак – Војко Павловић
 •  Грански спортски савез – Шаховски савез Србије
 •  Спортски новинар – Александар Милетић
 •  Спортски функционер – Младен Стојшин
 •  Спортска организација – Омладински џудо клуб „Београд“
 •  За животно дело: постхумно Дејан Милојевић, Милорад Докманац и Божидар Маљковић