Majska nagrada 2017. Godina

„Majska nagrada”, kao najviše sportsko priznanje u Srbiji, ustanovljena još 1961. godine (posle pauze nastale 1992. obnovljena 2007), dodeljena je 41. put na tradicionalnoj svečanosti u Sportskog saveza Srbije u Domu Narodne skupštine.

Sport u Srbiji ima čime da se podiči i u ovom periodu između dva maja, a posebno uspesima naših olimpijaca i paraolimpijaca u Rio de Žaneiru, istakao je predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, a to je potvrđeno i velikim brojem nominacija i značajnim brojem laureata u većini kategorija.

U kategoriji sportista u olimpijskim sportovima dobitnici „Majske nagrade” su Tijana Bogdanović, olimpijska vicešampionka i evropska prvakinja u tekvondou, vaterpolista Duško Pijetlović, osvajač zlatnih medalja na Olimpijskim igrama i Evropskom prvenstvu i atletičar Mihail Dudaš, osvajač bronze u desetoboju na evropskom šampionatu.

Saida Bukvić (kik boks) i Igor Kovačić (kuglanje) dobitnici su „Majske nagrade” za uspeh u neolimpijskim sportovima, a strelac Laslo Šuranji u konkurenciji sportista invalida.

Najuspešniji sportski stručnjaci su Dragan Donević (streljaštvo), Milorad Dokmanac ( rvanje) i Neven Dondur (kik boks), a najuspešniji sportski funkcioneri Ana Joković (košarka), Milorad Krivokapić (vaterpolo) i Slobodan Branković (atletika).

„Majska nagrada” krasiće i vitrine najuspešnijih sportskih saveza u minulih 12 meseci – Rvačkog i Vazduhoplovnog saveza Srbije, kao i Odbojkaškog kluba Vojvodina laureata u konkurenciji klubova.

Najbolji pedagog fizičke kulture je dr Milan Pašić, najuspešniji teritorijalni sportski savezi Inđijski i Zaječarski, a „Majske nagrade” pripale su i poslenicima „sedme sile” – novinarima Slobodanu Krstoviću („Večernje novosti”) i Goranu Anđelkoviću („Kurir”) i fotoreporteru Miroslav Todorović („Vesti”).

„Majske nagrade” dodeljuju se i za životno delo i ove godine žiri je odabrao petoricu istaknutih sportista i sportskih radnika koji su veoma doprineli uspesima i razvoju srpskog sporta. To su Đorđe Perišić, Branislav Simić, Miomir Mrvaljević, Velimir Aleksić i Velizar Đerić.