Majska nagrada 2012. Godina

U Domu Narodne Skupštine u subotu 26. maja Jasminko Pozderac, direkor Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, primio je Majsku nagradu kao najuspešniji sportski funkcioner. Svečanost je priređena u organizaciji Sportskog saveza Srbije po 37. put, a tim povodom uručena su 33 laureata u deset kategorija, najzaslužnijima u oblasti sporta.

Neposredno pre uručivanja nagrada prisutnima se obratio Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije:

– Verujem da je značaj ove nagrade za sve sportiste i sportske radnike nemerljiv. Imamo razloga za zadovoljstvo jer su organizacijske strukture u ove četiri godine uradile mnogo, pa samim tim rezultati nisu izostali. Veliki doprinos svemu dali su i Ministarstvo sporta i Vlada Srbije.

Dobitnici Majske nagrade u kategoriji olimpijskih sportova za 2011. su stonoteniser Aleksandar Karakašević, vaterpolo golman Slobodan Soro, odbojkašica Jovana Brakočević, odbojkaš Ivan Miljković i rukometaš Momir Ilić. Najuspešniji sportista sa invaliditetom je atletičarka i rekorderka Tanja Dragić, a najbolji granski savez je Kik boks Srbije. Dobitnik prestižne nagrade iz neolimpijskih sportova je kik bokser Miloš Anić, dok su najuspešniji teritorijalni savezi: Sportski savez Beograda, Sportski savez Prijepolja i Sportski savez Vršca. Titulu zaslužnih u kategoriji najboljih pedagoga poneli su Ana Pintević, Fahrudin Mavrić i Zoran Ostojić.

Laskavo priznanje dobili su i najbolji funkcioneri: Jasminko Pozderac, Dragan Atanasov, Zoran Mićović, Marko Stefanović, Božidar Đurković i Miroljub Damjanović. Priznanje Sportskog saveza dobili su i novinari Dragiša Kovačević, Lazo Bakmaz i Jovan Sekulić.

Sam kraj svečane ceremonije obeležila je dodela priznanja za životno delo našem maratoncu Franji Mihaliću iz ruku ministra Ivice Dačića, koji je ovom prilikom uputio apel Olimpijskom komitetu Srbije da našeg najuspešnijeg maratonca uvrste u olimpjski tim za London jer bi tim činom „naša ekspedicija imala veliki podsticaj pred nastupe i takmičenja“. Uz Franju Mihalića, Majska nagrada za životno delo uručena je i Iliji Panteliću, Aleksandru Stefanoviću, Petru Đorđeviću i Dušanu Aćimoviću.

Dodeli priznanja prisustvovali su ambasadori Kube, Alžira, predstavnik Grčke i članovi Vlade Republike Srbije.