Majska nagrada 2009. Godina

Sportski savez Srbije (SSS) uručio je na svečanosti u Domu Narodne skupštine godišnje Majske nagrade, tradicionalno društveno-sportsko priznanje koje SSS dodeljuje najzaslužnijima za dostignuća na sportskom planu i afirmaciji naše zemlje u širim okvirima.

Predsednik SSS Vojislav Tabački podsetio je na istorijat dodeljivanja Majskih nagrada, istakavši da je od 1961. godine do sada proglašeno 669 laureata.

„Ovo je priznanje svima onima koji su značajno uticali na afirmaciju sporta naše zemlje u svetu“, rekao je Tabački u prisustvu istaknutih predstavnika sportskog života zemlje.

Dobitnik Majske nagrade u kategoriji sportskih stručnjaka, selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić, istakao je da za njega ovo proznanje predstvlja privilegiju.

„Ponosan sam jer vodim ekipu šampiona i izuzetnih ličnosti koje su ovom narodu uspele da vrate osmehe na lice, baš kao što su to učinili i naši teniseri Novak Đoković, Ana Ivanović i Jelena Janković“, poručio je ovogodišnji laureat.

U konkurenciji sportista, nagradu je dobio vaterpolo reprezentativac Srbije Vladimir Vujasinović, a u kategoriji klubova nagrađen je aktuelni šampion Srbije, pobednik NLB lige, osvajač Kupa „Radivoj Korać“ i jedan od osam najboljih klubova Evrolige – Košarkaški klub Partizan.

Ministar omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić-Marković ocenila je Majsku nagradu našim „najvažnijim društveno-sportskim priznanjem“.

„Srbiju u svetu prepozanju kao zemlju sporta, a upravo sport promoviše vrednosti bez kojih nema uspešnog društva. Poštovanje protivnika, uspešan timski rad i poštovanje tradicije je preduslov bez kojeg nema napretka“, istakla je resorni ministar.

Samardžić-Marković je napomenula da su dobitnici Majske nagrade „nevidljivi kreatori uspešnih sportskih rezultata“.

„Prema Ustavu Republike Srbije, sport je delatnost od nacionalnog interesa. Zato se Srbija ponosi današnjim laureatima“, poručila je Samardžić-Marković.

Ostali dobitnici Majskih nagrada prema kategorijama:

Opštinski sportski savezi: Novi Pazar i Odžaci

Republički sportski savezi: Vaterpolo savez Srbije i Karate federacija Srbije

Sportski stručnjaci: Nebojša Ilić i Jani Hajdu

Sportski radnici: Slobodan Čičanović i Miodrag Šebek

Sportisti sa invaliditetom: Dražen Mitrović i Borislava Perić-Ranković

Sportisti neolimpijskih disciplina: Nenad Pagonis i Basar Čarovac

Sportski novinar: Milivoje Tomović

Sportski fotoreporter: Mihajlo Antić