Na stadionu Fudbalskog kluba “Rakovica” juče je održan šesti kup u motorici za decu i mlade sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju “Lix open 2019”.

Predsednik Gradske opštine Rakovica Vladan Kocić, poželeo je dobrodošlicu mališanima i skrenuo pažnju da opština Rakovica iz godine u godinu brine o osetljivim grupama stanovništva.

Gost ovogodišnjeg “Liks Open”-a bio je Davor Štefanek svetski šampion u rvanju grčko-rimskim stilom. i predsednik Sportskog saveza Srbije. Štefanek je otvorio manifestaciju “Liks Open” uz snažnu poruku:

– Veoma mi je drago što sam danas sa vama. Kada vidim koliko volite sport, koliko vi deco imate želje da pobedite, vi ste veći šampioni od mene ili bilo kog drugog sportiste sa zlatnim odličjem. Drago mi je da mogu da doprinesem da se deca sa autizmom osećaju bolje. Voleo bih da mogu i više da pomognem i apelujem na sve ljude da imaju više razumevanja za tu decu.

Mališani sa smetnjama u razvoju imali su priliku da se pod budnim okom fizioterapeuta, psihologa, medicinskih sestara, logopeda, kao i akreditovanih trenera, takmiče u igrama koje su specijalno za njih osmišljene. Najbolji takmičari dobili su medalje. Na druženje sa mališanima došli su i rvači Rvačkog kluba Radnički.

“Lix Open” predstavlja prikaz elemenata vežbi motorike, posebnog, jedinstvenog u svetu, patentiranog programa, novog “Liks Open” koji uspešno unapređuje sposobnosti dece sa autizmom i teškoćama. “Liks Open” propagira socijalnu inkluziju i zajedničko učešće zdrave dece zajedno sa decom sa teškoćama.

Program lixoterapije i LIKS open je nešto fantastično i skroz novo, gde predstavlja terapijski tretman za decu sa autizmomi i teškoćama. Mi smo omogućili da se i ta populacija može baviti sportom na specifičan način, koji im pomaže da unaprede sposobnosti.