На стадиону Фудбалског клуба “Раковица” јуче је одржан шести куп у моторици за децу и младе са аутизмом и другим тешкоћама у развоју „Lix open 2019“.

Председник Градске општине Раковица Владан Коцић, пожелео је добродошлицу малишанима и скренуо пажњу да општина Раковица из године у годину брине о осетљивим групама становништва.

Гост овогодишњег “Ликс Опен”-а био је Давор Штефанек светски шампион у рвању грчко-римским стилом. и председник Спортског савеза Србије. Штефанек је отворио манифестацију “Ликс Опен” уз снажну поруку:

– Веома ми је драго што сам данас са вама. Када видим колико волите спорт, колико ви децо имате жеље да победите, ви сте већи шампиони од мене или било ког другог спортисте са златним одличјем. Драго ми је да могу да допринесем да се деца са аутизмом осећају боље. Волео бих да могу и више да помогнем и апелујем на све људе да имају више разумевања за ту децу.

Малишани са сметњама у развоју имали су прилику да се под будним оком физиотерапеута, психолога, медицинских сестара, логопеда, као и акредитованих тренера, такмиче у играма које су специјално за њих осмишљене. Најбољи такмичари добили су медаље. На дружење са малишанима дошли су и рвачи Рвачког клуба Раднички.

“Лиx Опен” представља приказ елемената вежби моторике, посебног, јединственог у свету, патентираног програма, новог “Ликс Опен” који успешно унапређује способности деце са аутизмом и тешкоћама. “Ликс Опен” пропагира социјалну инклузију и заједничко учешће здраве деце заједно са децом са тешкоћама.

Програм лиxотерапије и ЛИКС опен је нешто фантастично и скроз ново, где представља терапијски третман за децу са аутизмоми и тешкоћама. Ми смо омогућили да се и та популација може бавити спортом на специфичан начин, који им помаже да унапреде способности.