Спортски савез Србије организовао је састанак са територијалним спортским савезима заинтересованим за активности које нас очекују у 2024. години. У фокусу су биле акција за предшколце „Лига малих шампиона“ и 6. сезона Сеоских игара Спортског савеза Србије, а састанак је одржан у Великој сали Општине Стари град.
Председник ССС Давор Штефанек поздравио је све присутне и захвалио им се на великом интересовању и у овој години:
– Наши циљеви се остварују, један по један, а све води ка томе да свако дете и одрасла особа где год живела у Србији може да се бави спортом и да буде физички активна. Велико хвала свим нашим сарадницима који су задужени за спорт на локалу, сваки територијални савез се труди да спроведе како своје самосталне активности тако и пројекте Спортског савеза Србије – рекао је Штефанек и представио шта нас очекује у 2024. години.
– Прошлогодишњи пилот пројекат „Лига малих шампиона“ је пробудила велико интересовање широм Србије. Тако ћемо ове године имати 43 заинтересоване општине. Уз одличну сарадњу са Савезом за предшколски спорт и физичку васпитање Србије и наравно све оне који раде у предшколским установама, надам се да ће овај пројекат бити успешан, а да ће деца од малих ногу схватити шта су лепоте спорта и фер плеја.
Предшколци и деца из старије узрасне групе у оквиру „Лиге малих шампиона“ такмичиће се у две дисциплине: „Буди брз и спретан“ и „Трци на 20 000 сантиметара“. Сваку екипу чиниће по пет девојчица и пет дечака. Малишани ће на општинском нивоу имати такмичење, а најбоља екипе очекује финале које ће бити одржано у оквиру Великог сајма спорта 21. септембра. Председник Савеза за предшколски спорт и физичко васпитање Србије Горан Вјештица и секретар Горан Перић објасинили су детаље самог такмичења.
Штефанек се потом осврнуо и на Сеоске игре Спортског савеза Србије:
– Ово је 6. сезона, а традицију се трудимо да негујемо. Надам се да ће и ове године као и свих претходних одзив екипа на општинским такмичењима бити велики. Посебно ме радује што све више младих жели да се такмичи и са пононсом представља своје село. Захваљујући Меридиан фондацији, ове године биће изграђени терени које су освојиле екипе на минулим такмичењима, а уз њихову подршку и помоћ верујемо да ће ова акција бити уздигнута на још виши ниво – Истакао је Штефанек.
Такмичари ће се надметати у 10 дисциплина: малом фудбалу, одбојци, бацању камена са рамена, надвлачењу конопца, надвлачењу штапа, скоку у даљ из места, спортском обарању руку, шаху, полигону спретности и трци у џаковима. Сваку екипу од 20 чланова чиниће минимум пет женских такмичара. Општинска такмичења биће организована од априла до краја јула, док ће у августу месецу бити организовано 8 регионалних такмичења, Само најбоље екипе са регионалног нивоа учествоваће на Републичком финалу прве недеље септембра месеца, када ћемо сазнати новог победника и освајача главне награде – терена у селу из које је екипа.
Генерални секретар ССС Горан Маринковић још једном је истакао важност сарадње са територијалним спортским савезима:
– Драго ми је што смо радом у годинама које су за нама остварили добру комуникацију и да све више наших колега препознаје циљеве акција које заједнички спроводимо. Преко 40 општина у „Лиги малих шампиона“ и преко 35 општина учесница Сеоских игара Спортског савеза Србије су само бројке, али се ми њима поносимо. Идеје увек имамо, а уз друштвено одговорну компанију као што је Меридиан фондација добили смо додатни ветар у леђа да оно што радимо, радимо на још бољи начин – закључио је Горан Маринковић.