Заједничким снагама Стална конференција градова и општина, Спортски савез Србије и Министарство омладине и спорта, данас су организовали конференцију „Локалне заједнице у области спорта – перспективе и изазови у финансирању и стратешком планирању“.Територијални савези имају веома значајну улогу локалних заједница у остварењу циља да приступ бављењу спортом има сваки грађанин Србије. У сали Скупштине Републике Србије челни људи спорта показали су велико интересовање за бољом информисаношћу, као и расположење да успоставе што бољу комуникацију са републичким властима.

Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек поздравио је присутне и истакао да је финансирање спорта у јединицама локалне самоуправе тема која чини веома важан део рада Спортског савеза Србије и чланова – територијалних спортских савеза. Обиласком спортских савеза широм Србије наилазили су како на позитивне примере, тако и на оне где има одређених проблема. Штефанек је управо зато још једном напоменуо да је неопходна добра комуникација, а да ће Спортски савез Србије наставити са обиласком територијалних савеза и да је отворен за сва питања, консултације и помоћи својим члановима.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић истакао је значај улоге локалних заједница у остварењу циља да приступ бављењу спортом има сваки грађанин Србије. Уз констатацију да је богата традиција и посвећеност спорту широм Србије разлог за понос, али и одговорно деловање, Удовичић је нагласио да је даље унапређење спортске инфраструктуре неопходни услов за даљи развој целокупног система спорта земље. Удовичић је посебно нагласио важност коришћења могућности које пружа Еразмус+ програм Европске уније, као и два ИПА пројекта који су започети прошле године.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић нагласио је да се СKГО бави свим сегментима који су заступљени у раду локаних самоуправа, али да је веома битно ставити спорт у први план на овој конференцији као значајан сегмент у друштву Републике Србије.