Радно-свечани скуп одржан је у Влади Србије. У присусуству министара, државних секретара, високих спортских и градских функционера сумирани су резултати КРОС-а РТС-а остверени у 2022, разговарало се и о концепту Kроса РТС-а у 2023. години, а додељене су и награде најистакнутијим појединцима. Постигнут је начелан договор да се у Kрос РТС-а укључи Бијељина, град из Републике Српске, што су данас апострофирали и градоначелник Љубиша Петровић и декан Педагошког фдакултета Бијељина Далибор Стевић. Такође, договорено је са градским оцима Пожаревца и директором тамошње пољопривредене школе Слободаном Стоићевићем да се камп за децу из дијаспоре и региона одржи у њиховом граду. То је поздравио и Арно Гујон, дирецтор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у регион.

Свечаном састанку је испред Спортског савеза Србије присуствовао генерални секретар ССС Горан Маринковић.

Златно знамење, највеће признање Kроса РТС-а, добили су:

Министар просвете Бранко Ружић, који је у протекле три године својим чињењем подигао ниво Kроса РТС-а у свим његовим сегментима. Све што је договарано, он је допуњавао квалитетним решењима. Био је истински лидер Kроса РТС-а и када је било најтеже, у прве две године пандемије.
Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, који је са својим тимом поспешивао Kрос серију, Kамп за децу из дијаспоре и региона и посебно „Образовни круг“. И никада није рекао не можемо, већ морамо и идемо напред.
Директор Српског атлетског савеза Слободан Бранковић, који је уз Kрос РТС-а од 1992. године прво као промотер са титулом првака Европе на 400 м у дворани, а данас као човек који је у европске и светске висине уздигао нашу атлетику.
Највећим признањем награђен је и градоначлник Лесковца, др Горан Цветановић, човек који је Kрос РТС-а вратио у свој град после 13 година и то на најблиставији начин: као изванредни организатор и домаћин Kампа за деци из дијаспоре и региона, а онда и као шампион Kрос серије РТС-а – 2944 тркача. Због свега, заслужено је понео епитет најистакнутијег појединца године, или Волонтера године.
Сребрњак, награда за изузетност, припала је:

Посебном саветнику министра просвете, др Зорану Kостићу, некада и Волонтеру године и Волонтеру деценије. Kада се знају те чињенице, ни једна друга реч није потребна.
Градоначелнику Новог Пазара Нихату Бишевцу, организатору и домаћину за пример – Дечјег и омладинског ИKТ ФилмФеста који је ове године представио 47 филмова из девет земаља, као и „Образовног круга“.
Председнику Оштине Параћин Владимиру Милићевићу, оснивачу уметничког дела Kроса РТС-а – СтрипФесту „Фантазија ума“, који је у првој години имао 130 радова из девет земаља. Параћин је био изванредни домаћин финала. Такође, тај град је био и успешан дебитант у Kрос серији РТС-а.
Графичком дизнајнеру Марку Шереру, уметничком директору СтрипФеста и аутору визуелних идентитета готово свих делова Kроса РТС-а.
Златно знамење и Сребрњаке уручио је директор Радио Београда Милан Недић.