У Пожаревцу је одржан шести овогодишњи Мали сајам спорта у организацији Спортског савеза Србије, Министарства спорта, Спортског савеза града Пожаревца и локалне самоуправе.
Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је заједно са народном посланицом Аном Миљанић, председником ССГП Златаном Kостићем и директором СЦ Пожаревац Томицом Стојановићем дочекао делегацију Министарства спорта, министра Зорана Гајића, државног секретара Марка Kешеља, специјалног саветника Дејана Бојовића, шефа кабинета Јована Kнежевића и председника Спортског савеза Србије Давора Штефанека и генералног секретара Горана Маринковића. Најпре су у градоначелниковом кабинету разговарали о стању спорта у овом граду, а затим су у спортској хали видели прелепу спортску слику, различити узрасти од предшколаца, школараца, а онда и до сениора, на преко 10 полигона опробали су се у различитим дисциплинама.
Градоначелник Пожаревца Саша Павловић поздравио је посетиоце Малог сајам спорта:
– Годинама уназад смо сведоци да је довољан број девојчица и дечака на такозваним „игралиштима иза зграде“ за заједничку игру све теже попунити. Рекли бисмо да више није довољно само дати деци лопту, већ да их за спорт морамо заинтересовати на различите начине. Један од њих је и овај данашњи сајам, који ће на делу показати како изгледа бавити се појединим спортовима, тако што ћете видети и како ти спортови изгледају иза кулиса. Ових дана дивимо се Новаку Ђоковићу и Николи Јокићу, који када играју, чине да тенис и кошарка изгледају као најједноставнији спортови на свету. Ипак, само професионални спортисти знају колико је важан тренинг да бисте на утакмици, мечу или наступу били што бољи. Управо то је вредност овог нашег окупљања. Сви потенцијални спортски асови који још увек нису крочили на свој терен, моћи ће да изблиза погледају и сазнају како то изгледа бавити се неким спортом – истакао је Павловић.
Министар спорта је истакао значај одрастања у спортском окружењу:
– Спортски путеви, посебно репрезентативни младе спортисте могу одвести далеко. Спорт пружа савршено окружење за развој и неговање важних вредности као што су примена, упорност, мотивација и посвећеност, што је кључно за изградњу карактера и интегритета. У Пожаревцу смо видели спортску младост на делу, видели смо велику страст и жар за спортом и потпуним остварењем на овом пољу, видели смо будуће српске спортска асове што радује и обећава лешпу будућност. Порука свој деци је да наставе да се баве својим спортским циљевима и тежњама, да остану посвећени и траже осећај личне награде и поноса на то ко су и шта могу да постигну и остваре. Наш циљ и мисија је да обезбедимо квалитетне спортске програме, да се сви учесници заједно забављају, уче и усавршавају своје вештине док расту из свог искуства. Србија и председник Александар Вучић непрестано раде на томе да наша спортска садашњост и будућност имају што боље услове за свој рад и развој на путу до светских резултата и великих тријумфа – рекао је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.
Председник ССС Давор Штефанек пружио је подршку деци која тренирају, а она која не тренирају да се што пре прикључе систему спорта
– Наша земља Србија је земља спорта и спортиста, земља победника и шампиона и зато ме радује што видим да су деца одлучна да буду носиоци још боље, јаче и снажније спортске стварности у Србији. Радује ме што су изабрали спорт и све оне вредности које тренирајући усвајају, а касније у складу са њима живе и раде и ван спортских терена. Знам да расту у поштене и вредне људе који ће умети да поштују и оне који различито мисле, али који ће се увек борити за своја уверења и исправне ставове. Честитао бих им што су изабрали спорт као стил живота и што су им спортисти узори и идоли. Честитам јер знам колико одрицања, суза и зноја подразумева свакодневно тренирање – рекао је Давор Штефанек.
Kроз разговор са младим сплртистима министар спорта Зоран Гајић, државни секретар Марко Kешељ и председник ССС Давор Штефанек из свог спортског искуства делили су савете будућим шампионима. Питања су била бројна, децу је интересовало шта је све потребно за врхунске резултате, како се превазилазе тешке ситуације и како је то учествовати на Олимпијским играма и освојити медаљу. Међу радозналима била је и Маша Рајић, шеснаестогодишња атлетичарка која је освојила златну медаљу у атлетици на Европским играма младих 2022. године. Машу је занимало како се превазилазе тешки тренутци у спорту, а Маши су министар, државни секретар и председник ССС пожелели успех на путу ка многим медаљама.
На Сајму су учествовала 42 клуба и представила бројне спортове, међу којима су фудбал, стони тенис, кошарка, атлетика, гимнастика, планинарство, шах, борилачке вештине, а основне школе Пожаревца добиле су лопте на поклон од Спортског савеза Србије.