Спортски савез Србије наставио је обилажење територијалних спортских савеза. Овога пута је генерални секретар Горан Маринковић са саветником Синишом Радановићем боравио у тродневној посети Kосову и Метохији и за то време обишао спортску инфраструктуру и одржао низ састанака. Ово је била, како је Маринковић истакао, само једна у низу посета:

– Боравак на Kосову и Метохији омогућио нам је да видимо какво је стање спорта, да остваримо добар контакт и договоримо у ком правцу ћемо даље деловати. Велика жеља председника Спортског савеза Србије Давора Штефанека је да се сарадња учврсти и да ми као најмасовнија спортска организација помогнемо спорт на Kосову и Метохији. Тако да ћемо сигурно још долазити и предузети конкретне потезе када и председник буде са нама – сумирао је Маринковић утиске након посета Kосовској Митровици, Зубином Потоку, Газиводама и Грачаници.

Одлични домаћини из Спортског савеза Kосова и Метохије – председник Горан Kовач, секретар Иван Димитријевић и потпредседник савета Синиша Лазић организовали су најпре састанак са члановима УО ССKиМ. Где су представници сваког спорта изнели податке о броју клубова, деце, успесима и проблеме са којима се сусрећу. Сви су истакли да без Спортског савеза Kосова и Метохије, који сарађује са Спортским савезом Србије, не би могли уопште да функционишу. У северном делу Kосовске Митровице изграђена је спортска хала, у чијој близини су у току радови на изградњи фудбалског стадиона који су започети у јануару ове године. Председник привременог органа Kосовске Митровице Александар Спирић истакао је да му је велико задовољство што је Спортски савез Србије најавио спровођење низа акција, а међу првима ће бити организација Малог сајма спорта.

Наредног дана председник скупштине општине Зубин Поток Немања Јакшић показао је спортску халу, терене и фудбалски стадион и објаснио начин функционисања клубова на овој општини истичући велики број деце која тренирају одбојку. Посећен је и Центар за екологију и развој спорта на језеру Газиводе.

Након тога Спортски савез Србије посетио је Грачаницу и са председником општине Срђаном Поповићем покренули иницијативу за формирање спортског савеза у Грачаници како би се лакше комуницирало и брже спроводиле акције и помоћ спортистима и деци ове општине. Уз поруку да се убрзо поново видимо Маринковић је поручио:

– Било је задовољство провести неколико дана са нашим народом и упознати се са функционисањем не само спорта већ и свакодневног живота на Kосову и Метохији. Наставићемо да сарађујемо још боље, помажемо се и пошаљемо поруку заједништва и лепше будућности српског спорта. На инфраструктури се ради, надамо се да ће улагања у спорт у будућности бити још већа, млади људи који су на челу општина и спортских институција имају огромну жељу и енергију да спорт подигну на виши ниво. Битно је разумевање са обе стране као и марљив рад и надамо се да ћемо деци са Kосова и Метохије омогућити здравији живот. У плану су и одређене врсте кампова за децу са целе територије Србије, дружења и спортски турнири који ће приближити децу разних крајева и помоћи одржању традиције и учење историје нашег народа – рекао је Маринковић.