Ситуација коју је изазвао вирус COVID-19 потпуно је зауставила спорт у Србији. Најмасовнија спортска организација Спортски савез Србије од увођења ванредног стања у Србији отказала је Мале сајмове спорта и почетак акције бесплатних тренинга за жене „Буди здрава, вежбај са нама“, ради од куће и наставља контакт са локалним спортским савезима. Генерални секретар Горан Маринковић верује да су заједништво и дисциплина у овим тренутцима најбитнији:

– Морамо бити свесни да новонастала ситуација тражи од нас да променимо свакодневне активности и прилагодимо их. Најважније је да се одговорно понашамо, схватимо да од нас зависи колико ће брзо проћи ова ситуација и зато треба да слушамо стручњаке у Србији и њихове препоруке – рекао је Маринковић и додао: – Поносни смо што из дана у дан сазнајемо да се све више спортских савеза организовало своје тренере, те дивне младе људе, да помажу најстаријима, доносе им намирнице и брину о њима у овим тешким временима. Не желимо да условљавамо наше чланове и да им наређујемо. Пре свега их молимо да се одговорно понашају, а ако имају могућности да се прикључе властима на локалу и да им буду од помоћи у наредним акцијама. Радује нас да су многи савези изашли са препорукама на друштвеним мрежама како се „размрдати“ и како мањим или већим интензитетом тренирати код куће.

У веома специфичној, ни мало пријатној ситуацији су спортисти који се припремају за Олимпијске игре. Председник Спортског савеза Србије и олимпијски шампион из Рија Давор Штефанек труди се да најпре личним примером позове све да остану код куће и не угрожавају свој и туђи живот. Он као и многи спортисти наставља са модификованим тренинзима у кућним условима и поручује:

– Сви ми спортисти навикли смо на борбу и утакмице. Увек играмо фер. Сада сви ми морамо да се боримо са противником кога не видимо, не чујемо и не познајемо. Наш нови противник не бира на кога ће и када ударити. Он је противник свих нас и морамо зато заједно да се боримо. А борићемо се одговорно, снагом воље, опрезно и солидарно. Зато:
Важно је да схватимо озбиљност ситуације!
Важно је да бринемо о себи и другима!
Важно је да се боримо заједно!
Важно је да останемо код куће!
Победићемо заједно – поручио је председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек.

 

Још једно питање по коме су сложни и председник и генерални секретар ССС је да морамо заједнички решавати проблем по проблем. Сада је најважније да се спасу људски животи, а када све ово прође свесни су да их чека још напорнији рад да се отклине последице и врати нормално функционисање спорта у нашој земљи.