Na Sajmu sporta 2019 nastavljena je tradicija edukovanja sportista i sportskih radnika. Svakog od tri dana u hali 1a održana su predavanja.

Petak je po običaju bio rezervisan za predavanje Antidoping agencije Republike Srbije. Preko 300 sportista stipendista Ministarstva omladine i sporta slušali su o aktuelnostima iz oblasti dopinga – o pojavi uzbunjivača u dopingu, stručnom timu sportiste koji potencijalno mogu da budu opasnost u pogledu rizika od dopinga. Teme su prezentovali dr sc. med. Milica Vukašinović Vesić, prof. dr Nenad Dikić i dr sc. med. Marija Anđelković. Na predavanju olimpijskog komiteta Srbije temu žena u sportu približila je specijalista medicinske psihologije doc. dr Marija Pavlović.

 

 

Na Seminaru za generalne sekretare, koji je održan u subotu drugog dana Sajma, prezentovane su teme: Softverska aplikacija programa organizacije međunarodnih takmičenja (pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić), strategija borbe protiv terorizma (Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije), primeri dobre prakse saradnje lokalne samouprave i teritorijalnih sportskih saveza (sekretarka Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu SKGO Maja Knežević Romčević), sprovođenje postupka javnih nabavki u sportu (Zvonko Popović), a na pitanja o funkcionisanju sportskih saveza odgovarao je profesor Nenad Đurđević. U sklopu ovog seminara detaljno je prezentovan i projekat 5.Evropskih univerzitetskih igara – Beograd 2020, kao i uspesi sportske sekcije Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije.

 

 

U nedelju, na Seminaru za trenere, predavači iz Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Pokrajinskog Zavoda za sport i medicinu sporta, bilo je reči o očuvanju zdravog srca i nakon profesionalne karijere, značaju psihodijagnostike u sportu, a prisutni su upoznati i sa stanjem motoričkih sposobnosti dece osnovnoškolskog uzrasta. Slobodan Kovač, prvi trener muške seniorske reprezentacije Srbije i najbolji trener Evrope u 2019. razgovarao je sa trenerima, ali i ljubiteljima odbojke u okviru Tribine „Sajma sporta“ na temu „Primeri trenerske prakse“. Na izuzetno posećenoj tribini, Kovač je detaljno opisao kako su seniori Srbije osvojili zlato u Parizu.

Sportski savez Srbije zahvaljuje se institucijama i predavačima koji su pomogli u organizovanju i sprovođenju stručnog usavršavanja na Sajmu sporta 2019.