На Сајму спорта 2019 настављена је традиција едуковања спортиста и спортских радника. Сваког од три дана у хали 1а одржана су предавања.

Петак је по обичају био резервисан за предавање Антидопинг агенције Републике Србије. Преко 300 спортиста стипендиста Министарства омладине и спорта слушали су о актуелностима из области допинга – о појави узбуњивача у допингу, стручном тиму спортисте који потенцијално могу да буду опасност у погледу ризика од допинга. Теме су презентовали др сц. мед. Милица Вукашиновић Весић, проф. др Ненад Дикић и др сц. мед. Марија Анђелковић. На предавању олимпијског комитета Србије тему жена у спорту приближила је специјалиста медицинске психологије доц. др Марија Павловић.

 

 

На Семинару за генералне секретаре, који је одржан у суботу другог дана Сајма, презентоване су теме: Софтверска апликација програма организације међународних такмичења (помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић), стратегија борбе против тероризма (Министарство унутрашњих послова Републике Србије), примери добре праксе сарадње локалне самоуправе и територијалних спортских савеза (секретарка Одбора за образовање, културу, спорт и омладину СKГО Маја Kнежевић Ромчевић), спровођење поступка јавних набавки у спорту (Звонко Поповић), а на питања о функционисању спортских савеза одговарао је професор Ненад Ђурђевић. У склопу овог семинара детаљно је презентован и пројекат 5.Европских универзитетских игара – Београд 2020, као и успеси спортске секције Министарства одбране и Војске Републике Србије.

 

 

У недељу, на Семинару за тренере, предавачи из Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије и Покрајинског Завода за спорт и медицину спорта, било је речи о очувању здравог срца и након професионалне каријере, значају психодијагностике у спорту, а присутни су упознати и са стањем моторичких способности деце основношколског узраста. Слободан Kовач, први тренер мушке сениорске репрезентације Србије и најбољи тренер Европе у 2019. разговарао је са тренерима, али и љубитељима одбојке у оквиру Трибине „Сајма спорта“ на тему „Примери тренерске праксе“. На изузетно посећеној трибини, Kовач је детаљно описао како су сениори Србије освојили злато у Паризу.

Спортски савез Србије захваљује се институцијама и предавачима који су помогли у организовању и спровођењу стручног усавршавања на Сајму спорта 2019.